İran ve ABD arasında bayrak krizi: Dünya Kupası'ndan atılsın

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Futbol Federasyonu'nun, İran'daki protestoculara destek vermek için sosyal medya platformlarında İran bayrağı üzerinde oynama yapmasının ardından, İran devlet medyası, ABD'nin 2022 FIFA Dünya Kupası'ndan atılmasını istedi.

ABD Futbol Federasyonu, resmi Twitter, Instagram ve Facebook hesaplarında İran'ın ulusal bayrağından İslam Cumhuriyeti amblemini çıkardı. Cumartesi günü yayınlanan B grubu sıralama grafiğinde İran bayrağında sadece yeşil, beyaz ve kırmızı renkler görüldü. Sözkonusu görsel daha sonra silindi.

Dün CNN'e açıklama yapan ABD Futbol Federasyonu, "İran'da temel insan hakları için mücadele eden kadınlara destek vermek" amacıyla sözkonusu bayrağı 24 saatliğine değiştirmek istediğini, orijinal bayrağa geri dönmenin de planları arasında olduğunu söyledi.

Değişikliğin "tek seferlik" olduğunu söyleyen Federasyon, "İnternet sitemizde ve diğer yerlerde orijinal bayrak duruyor" diye devam etti. Sözkonusu bayraktaki amblem, Federasyon'un sosyal medya platformlarındaki görsellere geri eklendi.


ABD Futbol Federasyonu, İran bayrağındaki İslam Cumhuriyeti amblemini kaldırdı. Fotoğraf: Instagram

ABD Dışişleri Bakanlığı: Alakamız yok

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü de yaptığı açıklamada, Futbol Federasyonu ile bu konuda herhangi bir işbirliği içinde olmadıklarını belirterek, "Sahada barışçıl ve rekabetçi bir maç olmasını dört gözle bekliyoruz. ABD, Kadınlara yönelik devlet destekli şiddet ve barış yanlısı protestoculara karşı kurulan acımasız baskı karşısında İran halkını desteklemenin yollarını aramaya devam ediyor" dedi.

'10 maç uzaklaştırma cezası almalı'

İran devlet medyası ise Futbol Federasyonu'nun sözkonusu tavrı nedeniyle derhal turnuvadan atılması ve 10 maç ceza alması gerektiğini bildirdi.

İran devletine bağlı Tasnim haber ajansı Pazar günü Twitter'da, "ABD futbol takımı resmi hesabında İran İslam Cumhuriyeti bayrağının çarpıtılmış bir görüntüsünü yayınlayarak FIFA kurallarını ihlal etmiştir ve bunun için 10 maçlık bir uzaklaştırma cezası uygulanmalıdır. ABD takımı 2022 Dünya Kupası'ndan atılmalıdır" diye yazdı.

FIFA konuyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. İran ve ABD, yarın B grubu maçında karşı karşıya gelecek. ABD'nin eleme aşamasına geçebilmesi için bu maçı kazanması gerekiyor.

Spor Haberleri