MetroPoll araştırma şirketi, ekim ayına dair Türkiye’nin Nabzı çalışmasının sonuçlarını kamuoyuna sundu. Raporda ekonomiye yoğunlaşıldı. Göstergeler, halkın büyük çoğunluğunun ekonominin gidişatına dair karamsar olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 78,1’i ekonomide gidişatın kötüleştiğini düşündüğünü beyan etti.
Ekonomideki kötü gidişat
Ekonomideki kötü gidişatın sebebi sorulduğunda ise ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Birden fazla yanıt verilen çalışamda, “Ekonomide gidişat kötü” diyenlerin yüzde 60,2’si bunun sebeplerinden birinin yanlış ekonomi politikaları olduğunu söylerken; yüzde 45,9’u başkanlık sistemini, yüzde 45’i ise liyakatsiz ekonomi yönetimini gösterdi. Dış güçlerin Türkiye aleyhine çalışmasını ekonomideki kötü gidişatın sebepleri arasında gösterenlerin oranı ise yüzde 22,7 oldu.
Geçiş/hasta garantili köprü, yol ve hastaneler
Bir başka çarpıcı sonuç ise geçiş ve hasta garantili hastane, yol ve köprülerin durumuna ilişkin oldu. Ankete katılanların yüzde 63,5’i geçiş ve hasta garantili yol, köprü ve hastanelerin kamulaştırılması gerektiğini beyan etti. Kamulaştırılmaması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 22,4 olurken, yüzde 14’lük kesim ise soruyu yanıtsız bıraktı.
Toplum muhalefetten umutlu mu?
Ne var ki halk muhalefetin de ekonomiyi düzeltebileceği hususunda umutlu değil. Ankette muhalefet partilerinin mevcut ekonomik durumu düzeltecek kadroya sahip olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 36,9’da kaldı. Katılımcıların yüzde 54,7’si ise muhalefetin ekonomiyi düzeltecek kadrodan yoksun olduğunu beyan etti.
Anayasa Mahkemesinin yetkileri
Bu ayın en çok tartışılan olaylarından biri da Anayasa Mahkemesinin yetkileri oldu. Bu soruya halkın verdiği yanıtlar ise Anayasa Mahkemesinin yetkilerinin kısıtlanmaması gerektiği yönünde oldu. Ankete katılanların yüzde 64,2’si AYM’nin yetkilerinin hiçbir koşulda kısıtlanmaması gerektiğini söylerken; kısıtlanması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 22,6’da kaldı.