Son ankette AKP ve MHP’nin oylarının muhalefet bloğunun gerisinde kaldı. Bekir Ağırdır’ın açıkladığı KONDA verilerine göre; eylül ayında AKP’nin oyu yüzde 36,7’ye, MHP’nin oyu ise yüzde 10,6’ya düştü. Cumhur İttifakı’nın oyu da 47,3’e gerilemiş oldu.
Muhalefet blokunda ise oylarını yükselten İYİ Parti olarak görünüyor. Eylül ayı verilerine göre; CHP’nin oyu yüzde 21,6’ya düştü. İYİ Parti oy oranını yüzde 14,8’e yükseltirken, HDP’nin oyları ise yüzde 11,5’te sabit kaldı.
KONDA’nın ağustos verilerinde Cumhur İttifakı’nın dışında kalan partilerin oyları yüzde 49,2 oranındaydı. Bu oran eylülde yüzde 52,7’ye yükseldi.
Dikkat çeken oran: Siyasilere seçmenden mesaj...
Ancak Ağırdır’ın açıkladığı verilerde en dikkat çeken oran; siyasi tercihi olmayanlar, varsa gizleyenler ya da söylemek istemeyenlerin oranı oldu. Buna göre bu kişilerin toplamı yüzde 36 oranında.
Yeni siyasi ortamı ve Z kuşağının da etkilediği parti çekirdeklerinin küçülüyor olması da dikkat çekici. Araştırmaya göre; doğrudan tercihlerde AKP yüzde 23,2’ye gerilerken; CHP yüzde 13,6’ya, İYİ Parti yüzde 9,4’e, HDP yüzde 7,3’e, MHP ise yüzde 6,7’ye düştü.
Ağırdır’ın yorumuna göre; yeni siyasi ortamla birlikte gri alanlar büyüyor.
Araştırmalara göre son iki yılda ilk kez muhalefet blokunun oyu Cumhur İttifakı’nın üzerine çıktı.
Ekonomik kriz bu tablonun ortaya çıkmasında en büyük etken olarak görülüyor. Zira halkın yüzde 70’i bir ekonomik kriz beklentisi içinde. Geçtiğimiz ay ‘sıkıntısız geçindim’ diyenler sadece yüzde 18’de kaldı.
Yeni partiler
Araştırmada ayrıca, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi dâhil diğer partilerin toplam oy oranı toplam 4.8 olarak tespit edildi.