Haftalık politika dergisi Der Spiegel, haberi okurlarına "Erdoğan, gelecekte bu adamlarla yönetmek istiyor" başlığı ile duyururken, Die Tageszeitung, "Sürprizlerin olduğu bir ekip" ifadelerini kullandı. Die Zeit gazetesi ise yeniden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e atıfla, bu atamanın bir 'rota değişikliğine' işaret ettiği yorumunda bulundu.
'ERDOĞAN FAİZ POLİTİKASININ DEĞİŞMESİNE TAHAMMÜL EDEBİLECEK Mİ?'
Der Spiegel dergisi, konuya ilişkin haberinde, Batı ülkelerinin özellikle Mehmet Şimşek, eski MİT Müsteşarı ve yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İbrahim Kalın ile 'işinin olacağını' ve bu üç ismin 'kişisel özelliklerinin Türkiye'nin gelecekteki rotası hakkında bazı şeyler söylediğini' yazdı. Türkiye muhabirleri Maximilian Popp ve Özlem Topçu imzasıyla yayınlanan haberde, yeni kabinede yalnızca bir kadın bakan olduğuna da dikkat çekildi.
Mehmet Şimşek'in 'piyasaların sevdiği bir isim' olduğu ifade edilen haberde, 'yatırımcıların Mehmet Şimşek'e güvendiği, bu güvenin bir sebebinin ise Şimşek'in onların dilini konuşması olduğu' belirtildi. Haberde, "Şimşek, diğer firmaların yanı sıra UBS, Deutsche Bank ve Merrill Lynch için çalıştı. Şimşek, iktidardaki haleflerinden farklı olarak güvenilir ve geleneksel bir ekonomi politikasından yana" değerlendirmesi paylaşıldı. Der Spiegel, pek çok ekonomistin Şimşek'ten düşük faiz politikasını değiştirmesini beklediğini, buradaki asıl sorunun ise Erdoğan'ın buna tahammül edip edemeyeceği olduğunu yazdı.
'DIŞİŞLERİNDE ÜSLUP VE TARZ DEĞİŞİMİ OLABİLİR'
Der Spiegel, yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Erdoğan'ın 'sır küpü' olarak bilindiğini hatırlatarak, 'kimsenin eski MİT müsteşarı olarak devlet aparatını Fidan kadar iyi bilmediği' yorumunda bulundu. Dergi, Fidan'a ilişkin değerlendirmesinde, "Fidan, şimdiye kadar arka planda kaldı. Şimdi ise Erdoğan onu dışişleri bakanı yaptı. Fidan, Türkiye'nin mevcut rotasını sürdürecektir. Fakat üslup ve tarzda bir değişim yaşanacağı da düşünülebilir: Uluslararası ilişkiler okuyan Fidan'ın selefi Mevlüt Çavuşoğlu'ndan daha sessiz olması muhtemel" dedi.
İbrahim Kalın hakkında da değerlendirmelerde bulunan Der Spiegel, MİT müsteşarı olacağı söylenen Kalın için şu ifadeleri kullandı:
"Batı ve Avrupa'ya eleştirel ama kulağa nispeten uzlaşmacı gelmesi gereken bir şey söylenmesi gerektiğinde Kalın'ın konuşma zamanı gelmiş demektir. Gürleme ve azarlama işi ise patronundur."
İbrahim Kalın'ın 'düşünceli bir devlet insanı' olduğu yorumunda bulunan dergi, Kalın'ın bir söyleşisinde söylediği "Sultana ne kadar yakın olursanız, ateş o kadar yakıcı olur" sözünü de hatırlattı.
'MUHALEFET İÇİN ÖNEMLİ OLAN, SOYLU'NUN GİTMİŞ OLMASI'
Die Tageszeitung (Taz) gazetesi ise "Türkiye'de yeni yönetim: Sürprizlerin olduğu bir ekip" başlıklı haberinde, "Erdoğan, kabinesini tanıttı. İdeolojik içişleri bakanının yerine başkası atandı. Yeni maliye bakanının ise ekonomiyi kurtarması gerek" değerlendirmesini yaptı.
Jürgen Gottschlich imzalı haberde, "Erdoğan sonunda yeni kabinesini açıkladığında, bazı sürprizler vardı. Muhalefet için önemli olan ise şuydu: Aşırı sağcı ve ideolojik olarak aşırı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yerine bürokrat Ali Yerlikaya getirildi" ifadelerine yer verildi. Taz da yeni kabinedeki en öne çıkan iki değişikliğin yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan olduğunu yazdı.
'ERDOĞAN KENDİ BAŞARISIZLIĞINI DA İTİRAF ETMİŞ OLDU'
Ekonomideki kötüye gidişinin Berat Albayrak ile başladığı yorumunda da bulunan gazete, "Erdoğan'ın Şimşek'i yeniden bu göreve getirmiş olması kendi başarısızlığının da bir itirafı" dedi. Fidan'ın da 2010 yılından bugüne kadar MİT müsteşarlığı görevinde olduğunu hatırlatan Taz, Fidan'ın 'son yıllarda PKK'ya karşı mücadeleyi koordine ettiğini' yazdı. Taz da Der Spiegel gibi kabinede yalnızca bir kadının olduğunu vurguladı.
'ŞİMŞEK'İN ATANMASI ROTA DEĞİŞİKLİĞİNE İŞARET EDİYOR'
Die Zeit gazetesi, Türkiye'deki yeni kabineyi duyurduğu haberinde "Erdoğan, maliye bakanı atamasıyla rota değişikliğine işaret ediyor" başlığını kullandı.
Mehmet Şimşek'in 'şimdi kötü durumdaki ekonomiyi kurtarması gerektiğini' belirten gazete, Mehmet Şimşek'in 'ekonomi ve maliye politikasında genel olarak uygulanan kurallara uyan biri olarak bilindiğini' yazdı. Die Zeit'a göre, Şimşek'in bu pozisyona getirilmiş olması, Türkiye'de son dönemde izlenen ve geleneksel olmayan ekonomi politikalarının bırakılacağı anlamına geliyor olabilir. Gazete, haberine ayrıca, "Eski istihbarat şefi Hakan Fidan Erdoğan'ın kabinesinde yeni dışişleri bakanı oldu" bilgisini paylaştı.