Yanılıyor da olabilirim pekala ama İtalya’nın faşist eğilimli Başbakanı Giorgia Meloni’nin Türkiye ziyareti üzerinde yeterince durulmadı sanki. Medyamızda ziyareti yüzeysel de olsa analiz eden herhangi bir yazıya rastlamadığım için böyle düşünüyorum. İtalya Başbakanı ile Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmelerinden ne sonuç çıktığını da anlayamadık, çünkü iki lider ortak bir basın toplantısı da düzenlemedi. Ama Kapalıçarşı ziyaretinden ziyadesiyle haberdar olduk Meloni’nin. Sütlaç, baklava yediğine kadar hem de.
G20 toplantılarından birinde karşılaşmışlardı ama bu, Meloni’nin Türkiye’ye ilk ziyareti. Bu ziyaretin onda ne tür duygular uyandırdığını merak ediyorum doğrusu. Çünkü geldiği ülke, “Avrupa’ya girmesine hayır“ dediği Türkiye’dir. “Tarih, coğrafya ve kültür olarak anladıkları Avrupa’nın bir parçası olmayan“ ülkenin Cumhurbaşkanı ile de görüştü üstelik. Yani “Avrupa'ya siyasal İslam'ı ithal etmek isteyen, Akdeniz ve Orta Doğu'da yayılmacı bir politika izleyen“ bir cumhurbaşkanıyla. Bunlar Meloni’nin değerlendirmeleriydi. Başbakan seçilmeden önce söylemişti ama herhalde seçildikten sonra görüşlerinden vazgeçmiş değildir.
Dolayısıyla ülkeye gelmesini gerektirecek ne var diye merak ediyor insan. Fena mı, iki ülke arasındaki ilişkiler kimi pürüzlere rağmen iyi gitsin elbette. Hem Meloni’nin, Erdoğan’la aynı zeminde durduğu anlar da olmadı değil. Örneğin Fransa’yı eleştirirken “sömürgeci“ geçmişine atıfta bulunması Erdoğan’ın da sık sık yaptığı bir hatırlatma aslında.
Göç/göçmen sorunları nedeniyle yaptığı bir ziyaret midir acaba bu Meloni‘nin? Mümkün, çünkü iki ülke çok sayıda göçmenin Türkiye’den İtalya’ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışması nedeniyle işbirliğini güçlendirmeye gayret ediyor. Haliyle Meloni Türkiye’ye karşı pek de dostane olmayan tutumunu geride bırakmış demek oluyor bu.
Büyük kısmı Libya üzerinden gelen Afrika kaynaklı göçü durdurmada, Libya Ulusal Birlik Hükümeti ile güçlü bağları olan Türkiye’den yardım istemiş de olabilir İtalya Başbakanı. Çünkü Meloni Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik çok önemli bir insan kaçakçılığı noktası olan Batı Libya'daki tüm kritik altyapıyı kontrol ettiğini biliyor. Elinde böyle bir koz olan Türkiye’nin ziyaret edilmesi gayet doğal haliyle.
Gelmişken Ukrayna krizi, Gazze faciası gibi konulara da değinmişlerdir ama AB’yi Tükiye’ye göçü önlesin diye fazla para vermekle eleştiren Meloni, iki ülke ticaretinin gelişmesini de masaya getirmiş olabilir. Ne de olsa iki ülke arasında yükselişte olan ticari satışlar yılda 25 milyar doları aşıyor.
Yeri gelmişken; Kapalıçarşı esnafına da misafirperverliği fazla abartmamalarını söylemek lazım. Kime ne ikram ettiklerini bilsinler. Yok sütlaç, yok baklava bunları hak edecek damaklar konusunda isabet tutturamıyorlar çoğu zaman. Meloni’ye de bunu yaptılar. Üstelik, kimin fikriyse yanına İlber Ortaylı da iliştirilerek ağırlanan hanımefendi, Batı Avrupa'nın en acımasız taktik operatörüdür. Mussoli’nin “ideolojik torunu“ olan birini gezdirmek Ortaylı hocanın işi mi allasen?
Kitabındaki en kötü kahramanların Türkleri temsil eden figürler olduğu bilinen İngiliz yazar Tolkien’in de hayranıdır aynı zamanda. Sadece Türklere değil hangi ulusa/halka kötü laf ediliyorsa edenin dilleri tutulsun ama Türklerden hazzetmeyen Tolkien’in ırkçı yaklaşımlarından hoşlanan biri olduğunu dünya alem bilir Meloni’nin. Verilmesin bu tiplere sütlaç, baklava falan.
Tüm önyargılarını arkada bırakarak geldiği Türkiye’de, “ülkesini kirleten, saf İtalyanlığı bozan“ yabancıların İtalya‘ya sokulmasını önlesin diye Erdoğan’ı ziyarete gelen bir faşisttir İtalya Başbakanı. Göçmenlerin AB ülkelerine gelmelerini engellemesi koşuluyla Türkiye’ye para veren AB ülkeleri için de en çok para veren bir ülkenin Başbakanıdır.
Hakkını yemeyeyim, Erdoğan Avrupalı sağcı liderlerle iyi geçinme konusunda gerçekten çok iyi. Türkiye’den nefret eden Macaristan Başbakanı Victor Orban’la bakın nasıl iyi geçiniyor? Avrupa sağının önde gelenleri, (göçmenleri durdurduğu için mi biliemem) çok severler Erdoğan’ı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “Erdoğan’ın kazanması bizim içim daha iyi“ diyen Avrupalı liderler vardı, anımsarsanız.
Hepsi iyi güzel de, bu Meloni ile ne konuşuldu, göçmenler konusunda hangi konuda uzlaşıldı, Türkiye hangi sözleri verdi vs. bunları bileydik iyi olacaktı.
Yedikleri, içtikleri, sütlaçları, baklavaları onların olsun, bize hangi konuda uzlaştılar onu söylesinler bari?
Kapalıçarşı da akıllı olsun.