Sansür Yasası, Meclis tatile girmeden önce görüşülecekken gelen tepkiler üzerine yeni yasama yılına bırakılmıştı. TBMM'nin açılmasıyla birlikte görüşülen 40 maddelik teklifin dün 29'uncu maddesi de Meclis'ten geçti.
Kanun teklifinin en çok tartışılan 29'uncu maddesi ise şöyle:
"Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak."
Sansür Yasası'na karşı 3 hashtag TT'de
AKP-MHP ittifakının basına sansürü istediği gibi uygulamasına olanak verecek olan 29'uncu madde sonrası tepkiler yükselmeye devam ediyor. Sosyal medya uygulaması Twitter'da Sansür Yasası'na tepkilere eklenen etiketler (hashtag) Trend Topic (TT) oldu. Bu sabah itibarıyla "#SusmakYok", "#BuSansürHepimize" ve "#KorkuyorlarKorksunlar" hashtagleri ilk 10'a girdi.
'Meclis'in ilk işi ifade özgürlüğünü yok etmek oldu'
Dün DİSK Basın İş'in başlattığı "#SusmakYok" eyleminden sonra bugün bir açıklama da Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan (TGS) geldi.
Türkiye’nin seçim sürecine girdiği, yoksulluğun her geçen gün derinleştiği, enflasyonun yüzde 186 olduğu, insanların evlerine ekmek götürmekte zorlandığı bir dönemde 1 Ekim’de açılan Meclis’in ilk işinin basın ve ifade özgürlüğünü yok etmek olduğunun belirtildiği açıklamada, "İktidar, Türkiye Gazeteciler Sendikası da dâhil olmak üzere tüm basın meslek örgütlerinin itirazlarına kulaklarını tıkadı. Teklif sahiplerinin Avrupa Birliği müktesebatından alındığını iddia ettiği ancak Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu tarafından içeriği belirsiz bulunan ve ifade özgürlüğünü ihlâl ettiği kaydedilen teklifin, 29. maddesiyle Türk Ceza Kanunu’na 217/A hükmü olarak “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçu eklendi. İçeriği muğlak, dönemin konjonktürüne göre farklı yorumlara açık düzenlemeyle başta gazeteciler olmak üzere tüm toplum kesimleri, yazıp çizdikleri nedeniyle bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla yargılanma tehdidi altına sokuldu" ifadelerine yer verildi.
'İnternete sansürün dozu artırıldı'
Gazetecilerin fiili hizmet süresi zammı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın verdiği basın kartı şartına bağlandı. Bu kartların ise yine iktidar kontrolündeki Basın İlân Kurumu’nun “Basın Ahlâk Esasları”na göre iptal edileceği düzenlendi. TGS, teklifle internete sansürün dozunun artırıldığına dikkat çekerek, "Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin (ESB) yetkileri genişletildi. Bir memur olan ESB başkanının doğrudan erişim engelleme ve içerik çıkarma yetkisi genişletildi. Sosyal ağ sağlayıcılara ve yazışma uygulamalarına yönelik reklam kesintisinden, site trafiğinin % 90-95 daraltılmasına yani erişime engellenmesine varan bir dizi ağır yaptırım getirildi. İnternet haber siteleri Basın Kanunu kapsamına alınarak içeriklerini iki yıl süreyle muhafaza etme, tekzip metinlerini yayınlama yükümlülüğü getirildi ve resmi ilân hakkı verildi. Ancak resmi ilân pastasında basılı gazetelerin payı azaltıldı. Bu nedenle çok sayıda gazetenin kapanarak pek çok gazetecinin işsiz kalmasının önü açıldı" diye belirtti.
'Sansüre boyun eğmeyeceğiz'
Sansür Yasası'nı 'oldu bitti' yasası olarak nitelendiren açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Tüm itirazlara rağmen bir 'oldu bitti' yasası ile basın ve ifade özgürlüğü rafa kaldırıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak sansüre boyun eğmeyeceğimizi, her ne kadar yasalaşmış olsa da bu kanunun iptal edilmesi için elimizden gelen tüm mücadeleyi sürdüreceğimizi ilân ediyoruz. Susmayacağız. Yazmaya, konuşmaya, gerçekleri topluma ulaştırmaya devam edeceğiz."
Sansür Yasası'na seçim ayarı
Öte yandan dün sosyal medyada Sansür Yasası'nın yürürlüğe giriş tarihinin ertelendiği iddia edildi.
İddialara ilişkin halktv.com.tr'ye bilgi veren muhalefet kaynakları, 29'uncu maddede ertelemenin olmadığını söyledi. 1 Ocak'ta uygulanacak bazı bürokratik maddelerin yürürlüğe giriş tarihinin 1 Nisan'a ertelendiği bilgisini veren kaynaklar, "Yasada geri adım ya da seçime dönük bir erteleme yok. Sadece 20'nci, 21'inci, 22'nci, 25'inci, 26'ncı ve 27'nci madde ve 28'inci maddesinin (a) ve (b) bentleri için geçerli, diğerleri resmi gazetede yayımlandığında yürürlüğe girecek" dedi.