Teğmenlerin bölük komutanı istifa etti mi? CHP'li Bağcıoğlu açıkladı

"Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" diyerek yemin eden teğmenlerin bölük komutanının istifa ettiğini yazıldı. CHP'li Bağcıoğlu, komutanın günler öncesinde teğmenlere halihazırda veda ettiğini açıkladı.

Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları'ndaki tüm devre birincileri kadın öğrenciler oldu. Büyük dikkat çeken mezuniyet töreninde de geleneksel yemin edildi.

Teğmenler, eskiden beri yaptıkları gibi kılıçlarını çatıp laik ve bağımsız Türkiye için ant içti. "Mustafa Kemal'in Askeriyiz" de diyen teğmenler hedef gösterildi. Teğmenlere olmadık ithamlarda bulunuldu. Milli Savunma Bakanlığı başta soruşturma yok dese de ardından soruşturma açtı.

Teğmenlerin bölük komutanının da olaydan sonra istifa ettiği iddia edildi.

CHP Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, konuya açıklık getirdi.. Bağcıoğlu, bölük komutanının kararı çok önceden aldığını ve teğmenlerle de mezuniyetten önce vedalaştığını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın yanıtlaması için önerge veren Bağcıoğlu, "Bölük Komutanı binbaşımızın özel nedenlerle çok önceden bu kararı aldığı ve hatta Harbiyeliler’le törenden birkaç gün önce vedalaştığı bilinmesine rağmen, istifanın mezuniyet andı ile ilişkilendirilerek algı yapılmasına neden izin verilmektedir?" dedi.

Cumhuriyet'in haberine göre; Bağcıoğlu şunları ifade etti:

"Kara Harp Okulu Mezuniyet Töreni’nde yapılan Mezuniyet Andı’na ilişkin olarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından;

“Bahse konu ant ilk defa 29 Ocak 1999’da yönergeye (MY 56-5 (B) Harp Akademileri, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı’na Bağlı Her Seviyede Yapılacak Diploma ve Sancak Devir – Teslim İle Yeni Öğretim ve Eğitim Yılı Açılış Törenleri Yönergesi) eklenmiş ve mezuniyet törenlerinde uygulanmasına başlanmıştır. 29 Mart 2023’te yönergede (Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi) yapılan değişiklikle törenlerde yapılacak “Mezuniyet Andı” şimdiki halini almıştır." açıklaması yapılmıştır.

Her ne kadar Yönerge’ye 1999 yılında dahil edilse de, Mezuniyet Andı uygulamasının 1994/1995 yıllarından itibaren yapıldığı bilinmektedir.

29 Mart 2023’te Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi’nde yapılan “Milli Savunma Üniversitesi Rektörü “ onaylı değişiklikle törenlerde yapılacak mezuniyet andı RESMİ programdan çıkarılmış, ancak yasaklandığı veya okunmaması gerektiğine dair bir ifade hiçbir yönergede tespit edilmemiştir.

Bu çerçevede kamuoyunu bilgilendirmek için aşağıdaki soruların cevaplanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

1- 1994/1995 yılından itibaren 2016 ve 2017 yılları hariç, her yıl yapılan Mezuniyet Andı hangi gerekçelerle 2023 yılında RESMİ programdan çıkarılmıştır?

2- Yönergeler veya münferit emirlerde Mezuniyet Andının yasaklandığına ilişkin bir hüküm var mıdır? Bu konuda bir direktif verilmiş midir?

3- Eğer böyle bir yazılı veya sözlü direktif yok ise, resmi mezuniyet töreninin tamamlanmasını ve sayın Cumhurbaşkanı ile devlet protokolünün tören alanından ayrılmasını müteakip tören dışı bir faaliyet olarak yapılan ve metni 2023 yılına kadar Yönerge’de yer alan Mezuniyet Andı neden bir suç fiili gibi incelenmektedir?

4- Törenden sonra istifa ettiği bildirilen Bölük Komutanı binbaşımızın özel nedenlerle çok önceden bu kararı aldığı ve hatta Harbiyeliler’le törenden birkaç gün önce vedalaştığı bilinmesine rağmen, istifanın mezuniyet andı ile ilişkilendirilerek algı yapılmasına neden izin verilmektedir?"

Siyaset Haberleri