Son Dakika | Ebru Eroğlu'ndan sonra iki teğmenin TSK'ya dönüşüne ret

Son dakika... 2024 Kara Harp birincisi Teğmen Ebru Eroğlu'ndan sonra Teğmen İzzet Talip Akarsu’nun TSK'dan ihraç kararına karşı açtığı iptal davası da oybirliğiyle reddedildi. Akarsu'dan sonra Teğmen Serhat Gündar'ın da orduya dönüşünün reddedildiği öğrenildi.

Kara Harp Okulu’nda 30 Ağustos 2024’te düzenlenen mezuniyet töreninin ardından ihraç edilen teğmenlerden İzzet Talip Akarsu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) dönüş talebi mahkeme tarafından reddedildi. Kararın oy birliğiyle alındığı bildirildi.

Akarsu, mezuniyet töreninde kılıç çatıp “Mustafa Kemal Atatürk'ün askerleriyiz” sloganı attığı gerekçesiyle ihraç edilen teğmenler arasında yer alıyordu. Gazeteci Müyesser Yıldız'ın haberine göre; daha önce aynı dosya kapsamında Kara Harp birincisi Ebru Eroğlu’nun da göreve dönüş başvurusu reddedilmişti.

TEĞMEN GÜNDAR'IN DA DÖNÜŞÜ REDDEDİLDİ

Teğmenler Ebru Eroğlu ve İzzet Talip Akarsu’nun ardından Teğmen Serhat Gündar’ın da TSK’ya geri dönüş için açtığı dava Ankara 20. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Gazeteci Ersin Eroğlu'nun haberine göre; Serhat Gündar kararı Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonasında yarışırken öğrendi.

AFYONCU TARTIŞMASI DA PATLAMIŞTI

Öte yandan, ihraç edilen teğmenlerden Ebru Eroğlu’nun davası da yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Eroğlu’nun avukatı Namık Öztürk, MSÜ Rektörü Erhan Afyoncu’nun teğmenlerle ilgili sürece müdahil olduğu yönündeki iddiasını sürdürdü. Öztürk, bu değerlendirmesine disiplin soruşturmasında yer alan bir dekan yardımcısının ifadesini dayanak gösterdi. Afyoncu ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

NELER OLMUŞTU?

Teğmenlerin yemin görüntüleri , iktidar cephesinde “askeri vesayeti diriltme girişimi” olarak değerlendirilmişti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan da Eylül 2024’te yaptığı açıklamada şöyle demişti:

Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Şimdi, bunlarla ilgili olarak da gerekli bütün şu anda araştırmalar hepsi yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez bunlar da temizlenecek.

Biz buralara durup dururken gelmedik. Bu 30 kişi olabilir 50 kişi olabilir, kim olursa olsun bunların ordumuzun içinde bulunması mümkün değil. Bunları temizleyeceğiz.”

Bu açıklamaların ardından Milli Savunma Bakanlığı, teğmenler hakkında soruşturma başlatmış ve dosyaları kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk etmişti.

Ocak 2025’te Ebru Eroğlu, Talip İzzet Akarsu, Batuhan Gazi Kılıç, Serhat Gündar ve Deniz Demirtaş, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla TSK’dan ihraç edilmişti. Komutanları Alay Komutan Vekili Albay Alper Topsakal, Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Halit Türkoğlu ve Bölük Komutanı Binbaşı Murat Öztürk hakkında da Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından ihraç kararı verilmişti.

Siyaset Haberleri