Şirin Payzın, Erzurum'da seçimin nabzını tuttu: AKP'den kopuş var

DEVA Partisi'nin Erzurum mitingini izlemek için Erzurum'da olan Şirin Payzın, mitingin Bartın'daki maden faciası nedeniyle iptal edilmesinin ardından Erzurum'da seçmenin nabzını tuttu.

Şirin Payzın | halktv.com.tr

Deva Partisi’nin Erzurum mitingini izlemek üzere Erzurum’a gittim.

Ancak Bartın’da meydana gelen maden faciası nedeniyle miting iptal oldu.

2014 yılında 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesine neden olan Soma faciası hâlâ aklımda. Soma’da günlerce madencilerin aileleri ile konuşmuş, yaptığım canlı yayınlarda şu anda cezaevinde olan Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay facianın nedenlerini anlatmışlar, sorgulamışlardı. O gün yayınlarıma çıkan sendika temsilcileri, iş güvenliği uzmanları arayarak 'O zaman ne olduysa aynısı yine oldu' diye isyan ediyorlar. O gün ne yaşandıysa bugün aynısını bir kez daha yaşıyoruz. Aklımda Bartın’daki facia. Diğer tarafta Erzurum’a kadar gitmişken halkın seçim nabzını anlamam lazım. Sonuçta Türkiye’nin bir yerinde olan bütün seçmenleri etkiliyor. Ne düşünüyor Erzurumlular? Seçime hazırlar mı? Kararlarını vermişler mi?

Erzurum AKP’nin en güçlü olduğu şehirlerden. Seçmenin büyük çoğunluğu milliyetçi muhafazakar, koyu dindar. Muhalefet partileri açısından fethedilmesi zor bir kale.

Altılı masa adayını belirlemediği için net cevaplar almak kolay değil.

Ama seçimde ne olacak diye sorduğumda cevap yerine “ekonominin ne kadar kötü olduğunu” anlattılar.

El arabasında sattığıyla geçinmeye çalışan Erzurumlu "Seçimde kime oy vereceksin" soruma “Kimseye vermeyeceğim" diye cevap verdi. “İktidarı istemiyorum” demeye çekindiği için mi vermeyeceğim diyor? Biraz zorladım ama söylediğini değiştirmedi, “oy vermeyeceğim.”

İşte bir kararsız! "Muhalefete vereceğim" demediğine göre.

Erzurumlu bir avukatla sohbet ederken şöyle dedi:

Burada AKP’ye oy vermeyeceğim cevabını duyamazsınız. Henüz açık açık ifade etmiyorlar. Bu konuda mahalle baskısı var. Erzurum’da yoksul çok. Özellikle ilçelerde yardımlarla geçinen sayısı fazla. Buna rağmen AKP’den kopuş var. Ekonomi ve işsizlik ezdi geçti. Çok zengilerle çok fakirler arasında derin uçurum var. Hayvancılık zorda. Sosyal yardımların artık çok etkili olacağını düşünmüyorum.

Gümüşhane’den, Kars’tan, Erzurum’un ilçelerinden gelmiş kadınlarla sohbet ettim. Bazısı daha önce MHP’ye oy vermiş bazısı AKP’ye.. Şimdi Deva Partisi’ni izlemeye, anlamaya çalışıyorlarmış.

Birine sordum, “Yolsuzluk iddialarından ne kadar haberiniz var?" Cevap verdi, “Hepsinden haberimiz var.

Yolsuzluk, zenginleşen akraba eş dost, atanamayan binlerce insana rağmen kilit konumlara yerleşen akraba, kardeş iddialarını Anadolu kentleri bilmiyor tezi yanlış. Biliyorlar, takip ediyorlar. Konuştuğum eski AKP seçmeni şöyle dedi:

İnançlı bir iktidar bunları yapmaz. İnançlı ve dindar olduklarını düşünmüyorum. Öyleydiler ama çok değiştiler."

"Peki bu seçimde kime vereceksiniz?"

Cevap “kararsızım

Esnafa yöneldim ve sordum, "Altılı masa konusunda ne düşünüyorsunuz?"

KHK ile atılmış biri dedi ki “Doğru adayı çıkarırlarsa muhalefete vereceğim.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erzurum’a gitmesi etkili olmuş.

Konuştuğum dükkan sahibi dedi ki “Erzurum’dan CHP’ye oy zor çıkar. Kılıçdaroğlu’nun işi zor. Ama buraya son geldiğinde halka yakın hatta bire bir ilişki kurdu. Bu çok etkili oldu. Eskisinden daha farklı bir etki yarattı. CHP’nin değiştiğini, kendini daha iyi anlatmalı."

Bir başkası dedi ki “Ekonomiyi ancak Babacan düze çıkarır. Eskisi gibi başarılı olur. Onun döneminde zengindik.

Bir diğeri “Benim gönlüm Mansur Yavaş ve İmamoğlu diyor. Ama ortak adaylarını iyi anlatırlarsa başarılı olacaklarını düşünüyorum. Muhalefetin ne diyeceğini dinleyeceğim."

Erzurum üniversite şehri. Gençler oy kullanacak. Üniversiteye yeni başlayacak başörtülü öğrenciyle sohbet ettim. "Oy kullanacağım" dedi ama kime vereceğini söylemedi. Uzun uzun yaşadıkları sıkıntıları anlattı. “Arkadaşlarımın çoğu yurtdışına gitmek istiyor. Ben utanmayacağımız, gurur duyacağımız bir ülkemiz olsun istiyorum" dedi.

Ne kadar çarpıcı! Utanmayacakları bir ülke hayali.

Yanında duran ekledi:

Kılıçdaroğlu dürüst bir insan. Yeni seçilecek dürüst olsun, hırsız olmasın yeter."

Yine bir esnaf “Erzurum’dan sol ve alevi siyasetçilere oy çıkması zor. Erzurum sağ partilere oy verir. Muhalefetin bunu iyi okuması gerek" dedi. O sırada yanındaki arkadaşı lafa karıştı:

Erdoğan Erzurum’da Cemevi açtı sorun olmadı ama oy vermeye gelince özellikle yaşı ileri olanlar yok vermiyorlar.

Muhafazakar Kürt seçmen Deva’ya ilgi duyduğunu söylüyor. Babacan’ın ekonomi yönetimi başarısı ve Kürt sorunu konusunda yaklaşımı seçmen tarafından satın alınmış durumda.

Erzurum Barosu avukatlarıyla sohbet ederken biri dedi ki “Erzurum’da haksız yere KHK ile atılmış çok insan var. Muhalefetin bunlara sahip çıkması gerekiyor

Diğer avukat ekledi:

"Seçim öncesi iktidarın para yardımı rüzgarı estireceğini biliyoruz. Muhalefet ekonomi konusunda ne yapacağını seçmene çok iyi anlatmalı."

Erzurum’da İYİ Parti kendisini daha iyi anlatmak zorunda gibi duruyor. Özellikle kadınlar arasında Meral Akşener’in etkisi var ama MHP’den kopanlar henüz İYİ Parti nasıl sorusuna net yanıt vermiyor.

Sonuç!

AKP Erzurum’da hala güçlü ancak Erzurumlu seçmenin bir bölümü altılı masaya boş değil. Takip ediyorlar, beklentileri var, sorguluyorlar .

Verdikleri mesajlar muhalefet tarafından iyi okunursa kararını değiştirecek kitle var gibi görünüyor.

Ruslara karşı halk direnişinin simgesi Nene Hatun’un memleketi, Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının “ulusal bağımsızlık kararı verdiği” ve “Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti”nin ilk temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi’nin toplandığı şehir Erzurum’un, Cumhuriyetin 100. yılında yapılacak seçime doğru atan seçim nabzı “şimdilik" böyle.

Siyaset Haberleri