Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte, seferberlik ve savaş haliyle ilgili önemli değişiklikler yapıldı. Artık seferberlik ilan etme yetkisi parlamenter sistemde olan bakanlar kurulundan alınarak Cumhurbaşkanı'na verildi. Bu kapsamda, savaş gerektirecek bir durumun baş göstermesi veya ülkenin bölünmezliğini tehdit eden eylemler ortaya çıktığında, Cumhurbaşkanı genel veya kısmi seferberlik ilanı kararı verebilecek.
Ana Değişiklikler:
Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü Yürürlükten Kaldırıldı: 1990 tarihli "Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü" yürürlükten kaldırıldı ve yerine "Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği" getirildi.
Yedek Personel Olarak TSK'dan Atılanlar Çağrılabilecek: Seferberlik ilanı kararıyla birlikte, TSK'dan atılanlar veya hapis cezası alanlar "yedek personel" olarak çağrılabilecek.
Bu değişiklikler, Türkiye'nin iç ve dış tehditlere karşı daha etkin bir şekilde mücadele etmesine olanak tanıyacak. Yeni düzenlemeyle birlikte, seferberlik ve savaş hali durumunda alınacak kararlar daha hızlı ve etkili bir şekilde uygulanabilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, seferberlik ve savaş haliyle ilgili önemli değişiklikler yapıldı. 24 Mayıs 1990 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü" 34 yıl sonra yürürlükten kaldırıldı ve yerine "Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği" getirildi. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla alınan seferberlik ve savaş hali ilanı kararı artık Cumhurbaşkanı tarafından alınabilecek.
Ana Değişiklikler:
Seferberlik İlanı Yetkisi Cumhurbaşkanına Verildi: Seferberlik ilanı kararı, savaşı gerektirecek bir durumun yanı sıra "ayaklanma olması, vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması" durumunda Cumhurbaşkanı tarafından alınabilecek.
KHK'lılar Görev Alabilecek: Yeni düzenlemeyle birlikte, seferberlik sırasında KHK'larla çeşitli nedenlerle ayrılan, terhis olan veya çıkarılan askerler, "yedek er" olarak göreve çağrılabilecek. Bu kapsamda, TSK'dan, kamu görevi veya meslekten ihraç edilenler de seferberlik ve savaş halinde yedek personel olabilecek.
Karar şu şekilde:
“24/5/1990 tarihli ve 90/500 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü”nün yürürlükten kaldırılmasına ve ekli "Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği'nin yürürlüğe konulmasına, 4/11/1983 tarihli ve 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanununun 19 uncu maddesi ile 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanununun 57'nci maddesi gereğince karar verilmiştir.”