CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, seçim gündemine dair CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
"İçişleri Bakanlığı'nda paralel bir yapı kuruldu"
Erkek, seçimler için İçişleri Bakanlığı'nda paralel bir yapı kurulduğunu tespit ettiklerini belirterek, "İçişleri Bakanlığı tüm valiliklere yazdığı yazıyla bir seçim takip modülü oluşturulmasını talep ediyor. Nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, 20-100 bin arası olanlarda en az 5, 100 bin üstü olanlarda en az 10 personel görevlendirilecek" dedi.
"İçişleri Bakanlığı, YSK'ya paralel bir seçim takip sistemi kurmuş"
Erkek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İl Seçim Kurulları, İlçe Seçim Kuruları seçimlerde siyasi partilerle birlikte çalışır. Seçim günü sandıklar açıldıktan sonra düzenlenen sandık sonuç tutanakları yalnızca ve yalnızca siyasi partilerin ve adayların müşahitleriyle, yani yetkili kişilerce paylaşılır. Sandık sonuç tutanakları yalnızca ve yalnızca siyasi partilerin ve adayların müşahitlerine, sandık kurulu üyelerine verilebilir. Bunları niçin paylaşıyoruz?
Maalesef öyle bir tablo ile karşılaştık ki, bunu ilk kez bir seçimde yaşıyoruz. İçişleri Bakanlığı'nda paralel bir yapı kurulduğunu tespit ettik. İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir seçim takip modülü oluşturmuşlar; tüm valiliklere, kaymakamlıklara talimat veriyorlar ve diyorlar ki; nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, nüfusu 20 bin ile 100 bin arasında olan ilçelerde en az 5, 100 bin ve üstü olanlarda ise en az 10 personel görevlendirilecek, görevlendirilen personel sayısı kadar bilgisayar temin edilecek, görevlendirilen personelin hızlı veri girişi yapabilecek nitelikte bilgisayar kullanmayı bilen kişiler olmasına özen gösterilecek ve bu yapıyla birlikte tüm sandık sonuç tutanakları ve seçim sonuçları takip edilecek. Bir seçim takip sistemi oluşturmuşlar.
"İlk kez böyle bir şey yaşanıyor"
Bir kaymakamlık konuyla ilgili İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na yazı yazmış. Demiş ki; 'İçişleri Bakanlığı'ndan gelen yazı uyarınca bana sandık sonuç tutanaklarının birer örneklerini anlık olarak vereceksin'. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde herhalde ilk kez böyle bir şey yaşanıyor.
İlçe Seçim Kurulu da bunu YSK'ya sormuş; 'Benden böyle bir talepte bulunuluyor ne yapacağım' diye. Tabii ki, YSK da oy birliğiyle bu talebi reddederek sandık sonuç tutanaklarının yasada kimlere verileceğinin açıkça yazıldığını kaymakamlık ya da başka bir idareye sandık sonuç tutanaklarının verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını kararında vurgulamış.
"Görevlileri uyarıyoruz; bu kanunsuz emre uymayın, bu suça ortak olmayın"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu maalesef bir suç işleri bakanı gibi hareket etmeye devam ediyor. YSK'nın karşısına İçişleri Bakanlığı'nı, İlçe Seçim Kurullarının karşısına da kaymakamlıkları koymuş ve paralel bir yapı oluşturmuşlar.
Biz İçişleri Bakanlığı'nın bürokrasisini, memurlarını, kamu görevlilerini buradan uyarıyoruz. Bu kanunsuz emir ve talimatlara uymayın, bu suçlara ortak olmayın. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devletinde seçim sonuçlarını takip etmeye, sandık sonuç tutanaklarını takip etmeye, İlçe Seçim Kurullarında birleştirme tutanaklarını takip etmeye yetkili tek organ YSK ve siyasi partilerdir. Başka hiçbir idare, başka hiçbir organ bu sandık sonuç tutanaklarına, birleştirme tutanaklarına, o torbalara, oy torbalarına dokunamaz.
"Neden Kurdu?"
İçişleri Bakanlığı, YSK'ya paralel bir seçim takip sistemini neden kurmuş? İşte gerçek beka sorunu budur."