Aile hekimleri, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun getirdiği yeni düzenlemeyi 'eziyet yönetmeliği' olarak tanımladı. Hekimler, 2-6 Aralık arası grev kararı aldı.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), yönetmelik gelen 'yenilikleri' söyle sıraladı:
İhtiyacı olan hastayı hastaneye sevk etmemiz istenmiyor.
Hekimin ilaç yazma yetkisi kısıtlanıyor.
Hasta hekim ilişkisi müşteri ilişkisine çevriliyor.
Hastayı tedavi etme özgürlüğümüz kısıtlanıyor.
Belirsiz hedef puanlarla sözleşmemizi feshedip, mesleki güvencemiz yok ediliyor.
Yönetmeliği göre de hekimlerin bakanlığın belirlediği ilaç kotasından fazla ilaç yazımı halinde maaşından kesinti yapılacağı söylendi.
Sağlık Bakanı Memişoğlu, grev kararının ardından açıklama yaptı. Memişoğlu, iddialar doğruysa hasta ve hekimi karşı karşıya getirecek yönetmeliği savundu.
Antalya Valiliği ziyaretinde de açıklama yapan Memişoğlu, şunları sarf etti:
"REÇETE YAZMA ÖZGÜRLÜĞÜ KALKMIYOR"
''Aile hekimliği sistemini etkili ve verimli kılmamız gerekiyor. Aile hekimlerimize güveniyor ve sağlığımızın teminatı olarak görüyoruz
Vatandaşımızın sağlığa eriştiği ilk kapının, aile hekimi olmasını istiyor ve aile hekimlerimizin sağlığın nabzını tutmasını bekliyoruz. Yine entegre sağlık hizmetleri zinciri içerisinde işlevsel olarak yapılandırılması önem arz ediyor. Bunun için de bir yönetmelik hazırladık ve kamuoyu ile paylaştık. Göreceksiniz; bu yönetmelik, sonuçları itibarıyla eş zamanlı olarak vatandaşlarımızı da sağlık çalışanlarımızı da memnun edecektir. Birkaç ay içinde bu çok daha belirgin görülecektir. Maalesef dezenformasyon çağında yaşıyoruz. Olgular değil, algılar belirleyici olabiliyor. Çeşitli sosyal medya mecralarında 'Aile hekimlerinin bundan sonra ilaç yazamayacağı; ilaç yazması durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı' şeklinde iddialar dile getiriliyor. Şunu net ifade edeyim, Sağlık Bakanlığı olarak açıkladığımız yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmiyor; reçete yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmıyor.
"ONLAR BAŞ TACI"
Akılcı olmayan ilaç kullanımı, insanlarda bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına veya uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Aile hekimliği uygulama yönetmeliğini de hastalık yüküne göre çalıştık. Aile hekimliklerini hastanelerle entegre ediyoruz. Hastanelerimizde aile hekimlerimiz için randevu kontenjanları oluşturarak, kendi hastalarına randevu alabilecek hale getiriyoruz. Sağlıkta değer bazlı bir yaklaşıma aile hekimliği üzerinden bir başlangıç yaptık. Başarı kriterini de net bir şekilde tanımladık. İyi hekimlik yapan aile hekimlerimizin gelirini artırıyoruz. Onlar bizlerin ve toplumumuzun baş tacı.”
HEKİMLER İŞ BIRAKIYOR
Türk Tabipleri Birliğİ (TTB) ; 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında hekimler ülke genelinde beş gün iş bırakacağı duyuruldu.
TTB şunları dile getirdi:
"Sağlık Bakanlığı'nı Uyarıyoruz Bu gidişi kabul etmiyoruz. "Eziyet Yönetmeliği" geri çekilene kadar eylemlerimiz devam edecektir. Meslek onurumuz ve halkın sağlığı için; 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde 5 gün iş bırakacağımızı Sağlık Bakanlığı'na ve kamuoyuna duyuruyoruz."
Yeni yönetmeliğin hasta ile hekim arasındaki ilişkiyi "müşteri" ilişkisine çevirdiğine dikkat çeken hekimler, yönetmeliğin iptal edilmesi gerektiği vurguluyor.