Adalet Bakanı "Polis katili nasıl serbestti?" sorusunu geçiştirdi

İstanbul Ümraniye'de 26 suç kaydı ile dışarıdayken kadın polisi şehit eden Yunus Emre Geçti hakkındaki 'Nasıl serbestti' sorusuna Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan net yanıt gelmedi. Tunç, denetimli serbestlik hakkında da çalışmaları olduğunu söyledi.

Ümraniye ilçesinde cinsel istismar, gasp ve yaralama dahil 26 suçtan kaydı olan 19 yaşındaki Yunus Emre Geçti, Polis Memuru Şeyda Yılmaz'ı katletti. Yılmaz'ı şehit düşmesi tüm Türkiye'yi sarstı. Geçti, adliyeye çöp poşeti içinde hayvan toplama aracı ile sevk edildi.

Birçok yurttaş görüntüye destek olurken birçok yurttaş da 26 suç kaydı olan bir şahsın nasıl dışarıda elini kolunu sallaya sallaya dolaştığı sorusunu yöneltti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da CNN Türk'e konuk oldu. CNN Türk muhabiri Geçti'nin birkaç suç kaydını sayıp yurttaşın nasıl bu şahsın dışarıda olduğunu merak ettiğini aktardı.

Geçti hakkında iki dava üç tane soruşturma olduğunu söyleyen Tunç, topu taça atan bir yanıt verdi. Tunç şöyle konuştu:

  • "Suç kaydıyla sabıka kaydını ya da hakkında devam eden soruşturmayı karıştırmamak lazım. Bu davalardan birinde ceza almamış ve bu konuda özellikle adli kontrollü olan bir kişi adli kontrollü de ihlal etmiş.
  • Bu anlamda kolluk görevlilerimiz Cumhuriyet savcılarımız adli kontrolü olanlar denetimli serbestlik içerisinde olanları titiz bir şekilde takip etmesi ve özellikle toplumun suçtan korunması noktasında
  • Şimdi adli kontrole uymadığı zaman zaten Cumhuriyet savcılığımız bu bilgiyi aldığı anda tutuklama kararını verir ve cezaevine koyar.

"ÇOK ÖNEMLİ DÜZENLEMELER YAPTIK"

  • Bu konuda özellikle bir soruşturma makamlarının yargının da kolluktan da bu konuda görevlerini tam yapması lazım. Bu anlamda hiçbir zafiyete fırsat vermeden özellikle bizim de şimdi tabii yargı reformları konuşuluyor Sayın Cumhurbaşkanımız kabine çıkışında yaptığı konuşmada da özellikle bu konuya değindi. Bizim toplumdaki cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik geçmişte önemli düzenlemeler yaptık çalışmalar yaptık yani ceza adaleti konusunda bunun hem soruşturma kısmı hem de kovuşturma dediğimiz dava kısmı hem de infaz kısmı yani ceza evi kısmıyla ilgili bizim mevzuatımızda çok önemli düzenlemeler yaptık.

"ÇOK TARTIŞILIYOR"

  • Tabii bazı hususlar mesela denetimli serbestlik konusu çok tartışılıyor İyi hal konusu çok tartışılıyor. Bu konularda özellikle toplumun eleştirilerini de dikkate almak gerekiyor. Özellikle suçlunun ıslahı önemli. Bütün dünya ülkelerinde suçun belli bir kısmı cezaevinden çekildikten sonra belli bir kısmı da koşullu salıverme olarak dışarıda infaz edilir.

"İKİ YIL CEZA ALAN CEZAEVİNDE BULUNMAMIŞ OLUYOR"

  • Kişi eğer iyi halli olarak cezaevinden bulunmuş ve cezasının bir kısmını kanunda belirtilen kısmını çekmişse koşullu salıverilir. Biz de bir de bir yıl denetimli serbestlik süresi var. Bu bir yıl otomatik bir süre. O zaman iki yıl ceza alan bir kişi bir yıl koşullu salıverme bir yıl cezaevinden kalma süresi bir yıl koşullu salıverme ve bir yılda denetimli serbestlikte olduğunda 2 yıl ceza alan cezaevinden bulunmamış oluyor.
  • Denetimli serbestlikten yararlanacak kişilerin belli bir süre cezaevinden kalması noktasındaki taslağımızı da takdire sunduk.

CEM GARİPOĞLU AÇIKLAMASI

Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'nun mezarının açılması hakkında, "Mezar boş çıkarsa adalet ssitemi yeniden tartışmaya açılır mı?" sorusuna da Tunç şöyle yanıt verdi:

  • "Aradan çok uzun zaman geçti. Sürekli tartışıldı. Cezaevinde intihar ettiği adli tıp raporlarında tespit edilmişti. Ama sürekli mağdurun ailesinin tereddütü vardı. Sanığın ailesi bu tereddütler giderilsin dedi. Savcılığımız karar verdi. Tereddüt kalksın ortadan"

Siyaset Haberleri