Özgür Özel tarihin akışını değiştirmek için çağrıda bulundu

CHP Lideri Özgür Özel, özelleştirmeye karşı kendilerini madene kapatan maden işçilerini ziyaret etti. Soma Maden Faciası'nı milletvekilliği döneminde takip etmesi ile tanınan Özgür Özel, kritik uyarılarda bulundu. Özel, "Bütün Türkiye'ye sesleniyorum, bu mücadelenin arkasında durursanız, tarihin akışında önemli bir direnç noktasını başarmış olacaklar" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara’nın Nallıhan ilçesinde özelleştirmeye karşı direnişe geçen Çayırhan Termik Santrali işçilerini ziyaret etti. Özelleştirmeye karşı kendilerini madene kapatan işçilerin yanında olduklarını belirten Özel, madencilerin taleplerine destek verdi.

Özel: Ben Soma'dan geliyorum. Ben Maden Ocağı'ndan geliyorum. Ben Soma'da 301 işçi ölmeden önce o ocaktaydım. O meclisin kürsüsünde dedim ki: "Burada kötü bir şey olacak, el koyalım." dedim.Çünkü üretim baskısı vardı. Madenler devletin, anayasaya göre, satamazsın."Satmıyorum, işletme hakkını veriyorum." kömürü alınca maden mi kalıyor geriye?Nasıl işletme hakkı bu? Geriye bir boşluk bırakıp gidiyorsun. O yüzden anayasaya aykırı olan bu özelleştirmeye de, bundan sonra işsizlik yaratacak bu duruma da, mağduriyet yaratacak bu duruma da itiraz ediyoruz.

Özel, özelleştirmeden vazgeçilene kadar emekçilere destek olacaklarını açıkladı. Özel, madenciler için konuşan AKP Ankara Vekili Fuat Oktay'a seslendi. Özel, özelleştirilsin ama işçilerin işten çıkarılmayacağı söz altına alınsın gibi bir söz ile gelinirse bir sonuç alınamayacağını dile getirdi. Özel,

"KUVVETLE MUHTEMELEN Kİ KİMİN ALACAĞINI DA BİRİLERİ BİLİYOR"

Özel, işçilerin direniş nedenini şu sözlerle açıkladı:

  • "Burada 1987'de açılan ve yıllarca devlet eliyle işletilen bir maden var. O dönem, işçiler de aileleri de mutluydu. Ancak 2000 yılında maden özelleştirildi ve iş güvenliği sorunları, üretim baskısı ve işten çıkarmalar başladı. 2020’de sözleşme süresi dolduğu için maden tekrar devlete geçti. Şimdi ise bu madenin yeniden özelleştirilmek istendiğini görüyoruz. 4 Aralık'ta yapılacak ihaleye 17 şirket başvurdu.Kuvvetle muhtemel ki kimin alacağını da birileri biliyor. Buradan çıkan kömür, elektrik üretiminde kullanılacak ve devlet alım garantisi verecek. Bu kadar kârlı bir maden neden satılmak isteniyor?"

Özelleştirmenin yalnızca işçileri değil, bölgedeki dört ilçeyi de olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Özel, şunları ekledi:

  • "Bu özelleştirme sadece madencileri değil, çevredeki tüm yaşamı tehdit edecek. Esnafın, işçilerin ve ailelerin ekmeğiyle oynayacak. Madenlerin özelleştirilmesi üretim baskısını artırır, iş güvenliğini zayıflatır ve işsizliği artırır. Soma’da 301 işçimizi kaybettiğimiz faciada da bunun acı sonuçlarını gördük."

Özel, Cumhuriyet Halk Partisi olarak işçilerin yanında olduklarını ve mücadeleyi sonuna kadar destekleyeceklerini vurguladı:

  • "Bugün burada Türk-İş ve Türkiye Maden-İş sendikalarının temsilcileri de var. Buradaki 1400'ün üzerinde işçinin ve onların ailelerinin yanındayız. Bu mücadelenin arkasında durmak, emeğe sahip çıkmaktır. Biz kaya gibi yanlarındayız, haklarını alana kadar da mücadele edeceğiz"

Tüm Türkiye'yi işçilerin direnişine destek olmaya çağıran Özel, "Bütün Türkiye'ye sesleniyorum, bu mücadelenin arkasında durursanız, tarihin akışında önemli bir direnç noktasını başarmış olacaklar" dedi.

EMEKÇİLER NEDEN DİRENİŞE GEÇTİ?

Direniş, Türkiye Maden İşçileri Sendikası'nın çağrısı ile başladı.

Emekçiler, birçok özelleştirme kararının ardından gelen kazanılmış haklarını kaybetmeye karşı eyleme başladı.

Özelleştirme ihalesinde emekçilerin kaldığı lojmanların boşaltılmasında yer alıyor. Evrensel'in haberine göre; özelleştirmenin ardından dört ay içinde lojmanlar boşaltılacak.

Maden emekçisi Özkurt: Eyleme gündüz vardiyasında çalışan arkadaşlarımız başladı. Gece vardiyasında çalışan arkadaşlarımız gündüz vardiyasındaki arkadaşlara destek olmak için madende kalmaya devam ettiler. Şuan burada hem yer üstünde hem yer altında çalışan arkadaşlarımız var

Bu 800 madenci ailesinin evsiz kalmasına anlamına geliyor.

Özelleştirme ile kar hırsı nedeniyle emekçilerin başta maaşları olmak üzere düşüş olması da ihtimaller arasında.

"TAMAMİYLE EKMEK MÜCADELESİ"

16 yıldır maden işçiliği yapan Erdem Özkurt, meramını şöyle anlattı:

"Eyleme gündüz vardiyasında çalışan arkadaşlarımız başladı. Gece vardiyasında çalışan arkadaşlarımız gündüz vardiyasındaki arkadaşlara destek olmak için madende kalmaya devam ettiler. Şuan burada hem yer üstünde hem yer altında çalışan arkadaşlarımız var. Burada gördükleriniz yer üstünde çalışan arkadaşlarımız. Buradaki temel amacımız varlık satışının iptalini sağlayabilmek. Burada hükümetimize faydası olan bir işletmenin kar eden bir işletmenin faaliyetlerine devam etmesini sağlıyoruz. Özelleştiği zaman bütün çalışan arkadaşlarınızın korkuları mevcut haklarından feragat edecek olmaları. İşten çıkartılmayla baş başa kalmaları. Bazı arkadaşlarımız lojmanda kalıyor, orada kalan arkadaşlarımızın lojmanlarından çıkartılabilirler. Burada şu an arkadaşlarımızın sosyal olarak aldığı haklar, ikramiyeler var. Tamamıyla ekmek mücadelesi diyebiliriz buradaki bu eyleme. Eylem bir sonuç alıncaya kadar devam edecek. Hükümetimizin sadece bu varlık satışından geri adım atmasını istiyoruz. Yani tek talebimiz bu."

Siyaset Haberleri