İsrail'e patlayıcı ve silah nakliyatında kullanıldığı belirtilen Kathrin isimli yük gemisi Haydarpaşa Limanı'na geldiği iddia edildi. İddia ile ilgili CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu.
Emir, geminin Rod Hexogen isimli patlayıcı madde yapımında kullanılan hammadeyi taşıdığını dile getirdi. Emir; Angola, Vietnam, Portekiz, İspanya, Malta ve Karadağ'ın gemiyi ülkeye girişine izin vermediğini fakat Türkiye'nin kabul ettiğini söyledi. Emir, şunları ifade etti:
"İSRAİL İLE TİCARET HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR"
"İsrail'le ticaret hız kesmeden devam ediyor. Dezenformasyon kurumu bir bilgi yayınladı. Adeta alay eder gibi bir bilgi yayınladı.
Çünkü Türkiye'de özellikle İsrail'le ticarete itiraz eden insanlar, kalemler, gazeteciler, siyasetçiler, bu ticareti deşifre ettikçe, bunu yalanlamak yerine, bunu reddetmek yerine, bunun delillerini ortaya koymak yerine, kuru yalanlarına devam ettiler.
Ama açıklayamadıkları şey şu; özellikle Filistin'e giden, Filistin'e giden bizim ihraç mallarımızda İsrail Bakanlığı'nın, İsrail Ticaret Bakanlığı'nın veya başka kurumların rakamlarında yüzde binden fazla artış var. Dolayısıyla da baktığınızda çimentonun, demirin, kablonun, çelik telin, ilaç hammaddesinin, makyaj malzemesinin Filistin'e niye binlerce kat daha fazla gittiğini açıklamak zorundalar. Bunu açıklayamıyorlar. Değerli arkadaşlar çok çarpıcı bir olay yaşandı. Tüm dünyanın gözü önünde yaşandı. .
"LANETLENMESİ GEREKEN GEMİYİ TÜRKİYE KABUL ETTİ"
Namibya'dan, İsrail'de silah yapımında kullanılmak üzere Rod Hexogen isimli bir hammadde ile dolu bir gemi, Namibya'dan harekete geçti. Vietnam kabul etmedi. Angola kabul etmedi. Slovenya, "Bayrağımı taşıyamazsın." dedi, bayrağını iptal etti. Portekiz izin vermedi. İspanya izin vermedi. Malta açıklarına geldi. Malta'ya, Malta limanına girmek istedi, izin alamadı. Karadağ'dan izin alamadı. Ama gele gele Mısır'a geldi ve Mısır'da 28.10.2024'te yükünün bir kısmını tahliye etti ve oradan da İsrail'e gittiğini biliyoruz. Sonrasında bu gemi, dünyanın lanetlediği bu gemi, Birleşmiş Milletler Filistin Özel Temsilcisinin silah hammaddesi taşıdığı için lanetlenmesi gerektiğini söylediği, limanlara alınmaması gerektiğini söylediği ve tüm dünyanın, en yoksul ülkelerin bile limanlarına yaklaştırmadığı bu gemiyi Türkiye kabul etti. Önce Haydarpaşa Limanı'na geldi 3.11'de, sonra 4.11'de Antalya Limanı'na geldi ve bugün anlıyoruz ki, bugün anlıyoruz ki bu gemi, tekrar kayıtlardan baktık, Çanakkale Limanı'na doğru seyir halinde.
"İŞTE AKP'NİN İSRAİL İLE MÜCADELESİ"
İşte değerli arkadaşlar, AKP iktidarının İsrail'le mücadelesi bu kadar. Dünyanın kabul etmediği bir gemiyi kendi karasularına alıp orada ağırlayacak kadar, oradan içindeki bir kısım hammaddeyi intikal ettirecek kadar İsrail'e yardımcı olan bir iktidar. Dolayısıyla bakın hala Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı şakır şakır petrol akıtmaya devam ediyor. Jet...
Jet yakıt olarak kullanılıyor. Yunanistan üzerinden çimento gönderiliyor, silah hammaddesi gönderiliyor ve sonuç olarak Gazze'deki çocukların kafasına düşen o bombalarda maalesef üzülerek söylemek zorundayız ki bu iktidarın katkısı var. Ben buradan iktidara şunu soruyorum; sizin İsrail karşıtı olduğunuzu nutuklarınızdan, nutuklarınızdan başka göstereceğiniz en ufak bir belirtiniz, en ufak bir deliliniz, en ufak bir çabanız var mı? Bunun cevabını verin."
"FİLİSTİN DENİLİNCE AKLA GELEN İLK ÜLKE..."
Murat Emir'in konuşmasının ardınan söz alan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, şöyle konuştu:
"Neden Türkiye'nin, yani kendi ülkemizin, ülkemizin bu konuda yaptığı öncü rolün altını bir nebze olsun çizme ihtiyacı duymadığınızı da ben anlamakta zorlanıyorum. Şu anda Filistin denince akla gelen ilk ülke Türkiye'dir. Türkiye kamuoyunda, dünya kamuoyunda bu konunun altını çizen, sesini yükselten en önemli ülkedir. Şu anda da İsrail, Batı Şeria'yı ilhak etmekten bahsediyor. Az evvel Dışişleri Bakanlığımızın bu konuda bir açıklaması oldu, bunu asla kabul etmeyeceğimize dair. Birbirimizi suçlamak yerine beraber bir birlik içerisinde olarak şu konuyla ilgili yeknesak bir ses çıkarmanın Türkiye'nin de, Filistin'in de hayrına olduğunun altını çizmek istiyorum."
DEZENFORMASYON BU AÇIKLAMAYI YAYIMLAMIŞTI
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, İsrail iddialarına ilişkin şu açıklamayı yayımlamıştı:
Türkiye’nin İsrail ile ticaretinin devam ettiği iddiasına ilişkin açıklama
Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, "Türkiye'nin İsrail ile ticareti devam ediyor" iddiası doğru değildir.
Türkiye, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerini 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurmuştur.
Bu tarihten sonra, ülkemizden İsrail’e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmamaktadır.
Bahse konu paylaşımlarda geçen, "TÜİK verilerine göre İsrail'in dış ticaret kodu olan 624 ile hâlen ticaret yapıldığı görülüyor" iddiası da tamamen asılsızdır.
TÜİK verileri incelendiğinde, söz konusu verilerin Mayıs 2024'e kadar olan ticaret verileri olduğu, bu tarihten itibaren İsrail ile herhangi bir ticaretin söz konusu olmadığı açıkça görülmektedir.
Türkiye-İsrail arasında ticaret devam ediyor mu?
Türkiye-İsrail arasında ticaret mümkün değil çünkü Ticaret Bakanlığı sistemlerinde varış ülkesi olarak İsrail çıkarıldı.
Gemi acentelerinin ülkede faaliyeti durdurulabilir mi?
Gemi acentelerine yönelik kısıtlayıcı tedbirlerin alınması ise uluslararası ticari faaliyetlerde Türkiye'nin işlem ve zaman maliyetini yükseltecek ve Türkiye'yi dezavantajlı konuma düşürecektir.
İsrail'e ihracat mümkün değilse Filistin'e nasıl ürün gönderiliyor?
2 Mayıs itibarıyla Filistin'e yapılan bütün dış ticaret işlemleri Filistin Devleti üzerine açılan kod numarası üzerinden yapılmaktadır.
Ülkeye konteyner girişi engellenirse ne olur?
Bu durum, Türkiye'nin dış ticaretini negatif yönde etkileyecek olup İsrail'in ticaretinde hiçbir etki yaratmayacaktır.
Gemi acenteleri merkezi neredeyse o ülkeyle ticaret mi yapılıyor?
Büyük gemi acentelerinin yaptığı ticari faaliyetler küresel çaptadır. Bu durum şirket merkezinin bulunduğu ülke ile ticaret yapıldığını göstermez.
Neden İsrail kaynaklarında Türkiye ile ticaretin sürdüğü görülüyor?
İsrail, Filistin'le ilgili bütün dış ticaret istatistiklerini kendi istatistiği gibi değerlendiriyor.
Filistin'e ihracat nasıl yapılıyor?
Filistin'in Akdeniz'de aktif bir limanı olmadığı için Filistin'e yapılan ihracatın tamamı Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığından teyit alınarak İsrail limanları üzerinden yapılıyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi