Kanlı Eldivenli Protesto
CHP ve bazı DEM Partili milletvekilleri, Genel Kurul'da yasa teklifini protesto etmek amacıyla ellerine giydikleri üzerinde 'Katliama dur de' yazılı kırmızı boyalı eldivenlerle eylem yaptı. Muhalefet vekilleri, teklifi 'kanlı yasa' olarak tanımladıklarını ve bu eldivenlerle ellerini hayır oyu için kaldıracaklarını belirtti.
Usul Tartışmaları ve Anayasa'ya Aykırılık İddiaları
Görüşmeler sırasında usul tartışmaları da yaşandı. CHP Ankara Milletvekili Emir, söz alarak şu ifadeleri kullandı: "Anayasaya birçok açıdan karşı gelen, Anayasaya aykırı bir kanun tasarısıyla karşı karşıyayız. Anayasa'nın 2'nci, 12'nci, 26'ncı ve daha birçok maddesine aykırı. Sadece 56'ncı maddeden bahsedeceğim. 56'ncı madde diyor ki, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı var. O çevrenin bir parçası da canlılardır, sokaklardaki sokak köpekleridir. Dolayısıyla Anayasamızda bir hayvan hakkı tanımlanmamıştır ama size de ayrıca insanları yaşatacağız diye sokak hayvanlarını öldürme hakkı da tanımamıştır."
Eylem ve Eleştiriler
CHP milletvekilleri, konuşma sırası kendilerine geldiğinde ellerine giydikleri kırmızı boyalı eldivenlerle ve dövizlerle basın locasına dönerek protestolarını sürdürdü. Eylem öncesi DEM Parti sıralarındaki yasayı eleştiren dövizleri DEM Partililer, CHP milletvekillerine verdi. CHP'liler dövizlerle eylemlerini yaptı. Ayrıca, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, 'Hayvanlar öldürülmesin' diye toplanan imza listesini Meclis kürsüsüne doğru yuvarlayarak sergiledi.
TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın Eleştirileri
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, yasa teklifinin görüşülme sürecine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Baş, "Önemli bir kanun teklifini görüşüyoruz. Bir kere usulen doğru yapmamız lazım. Alelacele bir kanun geliyor 48 saat süresi var, iç tüzüğe göre 48 saat geçmeden buraya çoğunluk oylarıyla indiriyorsunuz. Komisyon sabahlara kadar tartışıyor, halkın katılımının önü kapanıyor. TBMM tarihinde bir ilk, televizyon bozuldu. Şu an TBMM'de halkın girmesi yasak, kapatıldı. Önergelerimizi işleme almıyorsunuz, söz hakkı kullanmamıza izin vermiyorsunuz. Bu kadar arka arkaya usulsüzlük. Yaptığınız işe güvenseniz herkesin gözü önünde tartışırım diye uğraşırsınız. Kanunun her aşamasında gözlerden kaçırmaya çalışıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
DEVA Partisi'nin Tepkisi
DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, temel kanun olarak görüşülmesine tepki gösterdi. Şahin, "Şu kürsünün arkasına altı arkadaşımız geçiyor ve kendisini altı kişi 600 kişinin üstünde görüyor, grupların dışında hiçbir harekette bulunmuyorlar ve milletvekillerine söz verme imkanından imtina ediyorlar" eleştirilerinde bulundu.
Kanun Teklifi ve Ötanazi Tartışmaları
CHP Ankara Milletvekili Emir, ötanazi maddesiyle ilgili endişelerini dile getirerek şunları söyledi: "Birinci gelen teklifte ötanazi maddesi vardı. Diyorlar ki, 'Biz bu ötanazi maddesini kaldırdık, öldürmeyeceğiz.' Buna inanmayın arkadaşlar. Diyor ki belediye başkanına, 'Bunları toplayacaksın.' Peki topladı ne yapacak? 'Barınağa koy.' Ne kadar barınak var? 105 bin hayvanın girebileceği barınak var şu anda. Hayvan sayısı ne kadar? 4 milyon civarında. Ne olacak peki bu hayvanlar? Fiilen öldürülecekler. Eğer siz gerçekten samimi olsaydınız, gerekli önlemleri almak, gerekli zamanları tanımak konusunda altyapı hazırlığı yapardınız. Gelin, bunu yapın."