Sivas’ta 33 aydının yakılarak katledildiği Madımak Katliamı’na dair üç firari sanık yönünden devam eden davaya Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya mağdur yakınları ile Hollanda Büyükelçiliği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Ankara Dersimliler Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) ve Kızılırmak Federasyonu’ndan temsilciler katıldı.
BirGün'ün haberine göre; duruşmada ilk olarak katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa söz aldı. Karababa, sorumluların halen yakalanmadığını aktararak, “30 yıldır burada tiyatro oynuyoruz. Benim anam artık hastalığı nedeniyle buraya gelemedi. Sorumlular ise buraya getirilemedi. Alevi soykırımını dünyaya anlatmak için 30 yılımı verdim” dedi.
Daha sonra konuşan avukat Özgür Piroğlu ise Sivas’ta Alevi soykırımı yapıldığını söyleyerek, “Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına Alevi soykırımı ile ilgili bir dilekçe verdim. Madımak Oteli’nde insanlar, Alevi inancına sahip oldukları için katledilmişlerdir. Bu katliamda katledilenlerin önemli bölümü Alevidir. Katliamda katledilenlerden Alevi olmayanlar da Alevilerin misafiri olarak oraya gelmişlerdir. Bu katliam bir Alevi katliamı ve Alevi soykırımıdır” ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyetinin firari sanıkların iadesi konusunda girişimde bulunması gerektiğini belirten avukat Şenal Sarıhan, “Sanıkların iade talepleri hep reddedilmiş ve ben ise bu cevaplara itirazlarda bulunmuştum. Verilen cevaplarda idam cezasının ülkemizde yürürlükte olması gerekçe gösterilmişti. İdam cezası kalktığında da yine yazmıştım. Ama cevap alamadım. Bu ayrıca sizin görevinizdir. Bu tür davada ortak çalışmalıyız. Siz mahkeme başkanı olarak ilk kez buradasınız ama hep biz avukatlar soru soruyoruz. 3 sanığın iadesi sağlanmayacak mı? Murat Sonkur, Alman devleti tarafından istihbaratçı olarak değerlendiriyor. Sanıklar, adresleri bilinmesine rağmen iade edilmedi. Bu bir insanlığa karşı suçtur” dedi.
Mahkeme heyeti, PSAKD ve Ankara Barosu Toplumsal Davalar Merkezinin davaya katılma talebinin kabulüne, dönemin Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu, Sivas valisi ve tugay komutanının dinlenmesi taleplerini davaya katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddetti. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 11 Mayıs’a erteledi.