Kulis: Anayasa değişikliğinde bir konu Erdoğan'a bırakıldı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, anayasa değişikliği konusunda AKP'nin hazırladığı teklifte 'aile' kısmıyla ilgili kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldığını ileri sürdü. Selvi, anayasada yapılacak ilgili değişikliğin çalışmalarının da büyük ölçüde tamamlandığını aktardı.

Abdulkadir Selvi, anayasa değişikliği konusunda AKP'nin hazırladığı teklifte “aile” kısmıyla ilgili kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bırakıldığı yazdı.

Selvi, "Anayasa değişikliğinde bir konu Erdoğan’a bırakıldı" başlıklı bugünkü yazısında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'yasal güvence' teklifinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından anayasa kapsamına alınması çağrısı yapılan 'başörtüsüne yasal güvence' çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını yazdı.

Erdoğan’ın 'aile' konusunda da bir anayasa değişikliği yapılabileceğinin sinyalini verdiği, "Kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler yapalım" sözlerini hatırlatan Selvi, şunları kaydetti:

"Erdoğan’ın bu talimatı üzerine Anayasa’nın 41. Maddesi’nde yer alan ‘aile’ tanımı üzerinde değişiklik yapılması gündeme geldi. Ancak aileyle ilgili düzenlemenin başörtüsü serbestisini güvence altına alacak anayasa değişikliği paketine eklenip eklenmemesinin kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldı. Erdoğan onay verirse başörtüsü düzenlemesi ile birlikte aileyle ilgili değişiklik de pakete eklenecek."

'Anayasa değişikliğinin kapsamı netleşti'

Öte yandan Selvi, anayasa düzenlemesiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Bu arada başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliğinin kapsamı netleşti. Anayasa’nın eşitlikle ilgili 10. Maddesi ile yüksek öğretimi düzenleyen 42. Maddesi’nin esas alındığı değişikliğe bir de kamuda çalışma boyutu eklendi. Böylece başörtüsüyle ilgili değişiklik Anayasa’nın 5 maddesini kapsayacak şekilde genişletildi.

1- Anayasa’nın 10 ve 13. Maddesi’ne göre “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda” olacak.

2- Anayasa’nın 42. Maddesi’ne göre, kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse eğitim ve öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemeyecek.

3- Anayasa’nın 49. Maddesi’nde yer alan çalışma hayatı ile 70’nci maddede düzenlenen kamu hizmetlerine girme hükümleri de değiştirilecek.

Düzenleme ile eğitim hayatı, kamu hizmetleri ve çalışma hayatında kimsenin başörtüsünden dolayı ayrımcılığa tabi tutulamayacağı anayasal güvence altına alınacak.​"

Siyaset Haberleri