Kılıçdaroğlu’nun Yol Haritası

Fikret Bila yazdı: Kılıçdaroğlu’nun Yol Haritası

Seçimlerden sonra en çok tartışılan parti CHP oldu.

Parti içi tartışmalar sürüyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıktan istifa edip etmeyeceği en çok tartışılan konu.

Kılıçdaroğlu bu yöndeki soruma “buna partinin yetkili organları karar verir” yanıtını vermişti. Sonra toplanan Parti Meclisi’nde MYK’nın değiştirilmesi kararı çıktı. MYK’nın üye sayısı 17’den 15’e düştü ve büyük ölçüde yenilendi.

Ancak bu değişiklik genel başkanlık tartışmasını sonlandırmadı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçimden bir gün sonra “değişim gerektiğini” vurgulayan bir açıklama yaptı. Arkasından CHP lideri Kılıçdaroğlu’yla görüştü. Bu görüşmeden sonra İmamoğlu “değişim” çağrısını tekrarladı ve “görev almaktan çekinmem” dedi. Böylece genel
başkanlığa aday olmak istediğini hem parti yönetimine hem kamuoyuna duyurmuş oldu.

Kılıçdaroğlu ve genel merkez yönetiminin gündemi ise faklı.

Kılıçdaroğlu’nun daha önce de kamuoyuna duyurduğu gibi MYK’nın yenilenmesinden sonra kurultay için ilçe ve il kongrelerinin başlaması kararı alındı.

İlçe ve il kongrelerinin Ekim ayının sonuna, en geç Kasım ayına kadar bitirilmesi hesaplanıyor. İl kongrelerinde yeni kurultay delegeleri seçilecek.

Kılıçdaroğlu’nun eğilimi olağan kurultayın yerel seçimlerden sonra yapılması.

Bunun nedeni yerel seçimlerin yaklaşmış olması.

Kılıçdaroğlu, CHP’nin ve diğer muhalefet partilerinin cumhurbaşkanlığı seçimindeki yenilgiye karşın yerel seçimlerden zaferle çıkmasının ilk ve ortak hedef olması gerektiğini düşünüyor.

Bu nedenle Millet İttifakı’nın oylarıyla seçilmiş büyükşehir belediye başkanlarının tekrar aday olmaları çoğunluk olmadığı illerde belediye meclisinde de çoğunluğun elde edilmesine önem veriyor.

Kılıçdaroğlu, seçimden sonra da İmamoğlu’na, “İstanbul’a dönmesi, yerel seçimlere yoğunlaşması ve yeniden aday olması” gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve diğer büyükşehir belediye başkanları için de aynı düşünceye sahip.

Kılıçdaroğlu, genel başkanlık konusunun ise yerel seçimden sonra toplanacak kurultaya bırakılmasından yana bir tutum içinde.

CHP Lideri’nin genel başkanlık konusundaki kararı da daha önce olağanüstü bir gelişme olmazsa olağan kurultayda kesinleşecek.

CHP genel merkez yönetimi ve Parti Meclisi’nde genel eğilim yerel seçimlere Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığında gidilmesi, parti içi tartışmaların ve yarışın yerel seçimler sonrasına bırakılması.

İmamoğlu’nun genel başkanlığa aday olabilmesi için belediye başkanlığından istifa etmesi gerekiyor. Yerel seçimden önce istifa etmesi halinde belediye başkanlığı için belediye meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti ve MHP’li üyeler karar verecekler. AK Partili bir isim vekâleten belediye başkanlığına seçilmiş olacak. Yerel seçimlere giderken İstanbul belediye başkanlığı da AK Parti’ye geçmiş olacak. Genel Merkez yönetimine İmamoğlu’nun böyle bir karar vermesinin hata olacağı düşüncesi hakim.

İmamoğlu’nun yeniden belediye başkanlığına aday olmasının ve bu kez belediye meclisi çoğunluğunun alınmasının önemi üzerinde duruyorlar. Eğer İmamoğlu yerel seçimden sonra genel başkan adayı olmaya karar verirse, yerine yine CHP’li birinin vekâleten seçilecek olması nedeniyle daha rahat aday olabileceği görüşü dillendiriliyor. Kararı İmamoğlu’nun vereceğini vurguluyorlar.

Siyasetteki gerçekler şunu gösteriyor ki muhalefetin yerel seçimlerde başarılı olması için Millet İttifakı’nın en azından CHP ile İYİ Parti arasında yeniden kurulması gerekiyor. Tabii diğer muhalefet partilerinin de yine bu ittifaka katılmaları mümkün.

Muhalefetin Mart 2019 yerel seçimleri 23 Haziran İstanbul yenileme seçiminde büyük zafer kazanmasının nedeni Millet İttifakı olarak seçimlere girmesiydi.

Muhalefet 2018 cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesine karşın kısa bir süre sonra 2019 yerel seçimlerinden zaferle çıkmayı başardı.

Aynı sonuç, aynı yöntemle 2024 seçimlerinde de alınabilir.

Böyle bir sonuç genel siyaseti de muhalefet lehine etkiler.

Siyaset Haberleri