Kaynar sulu hastane faciasında CHP'den dikkat çeken sorular

İstanbul'da kaynar su borusunun patlamasının ardında tahliye sırasında prematüre bir bebeğin ölümü ile ilgili CHP soru önergesi verdi.

Koronavirüs pandemisi döneminde bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde kaynar sulu facia yaşandı.

Tavandan geçen kaynar su borusu yenidoğan bölümünde patladı. Bebekler apar topar tahliye edildi. Tahliye esnasında prematüre doğmuş Karan bebek öldü. Yıllarca çocuk sahibi olmak için çabalayan Şentürk ailesi büyük yıkım yaşadı. Aile, hastanede ihmaller zinciri olduğunu iddia edip sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

CHP, facia yaşanan hastane ile ilgili dikkat çeken soruları TBMM'de sordu.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, faciayı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Pala'nın soruları arasında özellikle su tesisatının neden yerden değil de tavandan geçirildiği sorusu dikkat çekti. Hastanenin ruhsatı olup olmadığı sorusunu da soran Pala şunları kaydetti:

“1- Sayıştay raporlarında Sağlık Bakanlığı'na bağlı beş sağlık tesisinin ruhsat belgesi ya da geçici ruhsat belgesi olmadığı halde faaliyette olduğunun tespit edildiği ifade edilmektedir. Sözü edilen hastanenin ruhsatı var mıdır? Varsa, bu ruhsat hangi tarihte verilmiştir? Ruhsat 3. basamak sağlık hizmeti sunulmasına başlanmadan önce yenilenmiş midir? Yenilenmiş ise, ruhsat hangi tarihte yenilenmiştir?

2-Söz konusu hastane ‘Acil durum hastanesi’ olarak mı projelendirilmiştir? Projede hastanenin kullanım amaçlarına ilişkin ayrıntılar nelerdir?

3- Hastane Cerrahpaşa Tıp Fakültesine tamamen devir edilmiş midir? Devir edilmişse, devir protokolü hangi tarihte imzalanmıştır? Protokolde tarafların yükümlülükleri nelerdir?

4- Hastanenin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tarafından kullanılmaya başlanmasından önce, herhangi bir proje değişikliği söz konusu olmuş mudur?

5- ‘Acil Durum Hastanesi’ olarak, sahra hastanesi modeli ile projelendirilen ve inşa edilen hastane, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tarafından kullanılmaya başlanmadan önce neden 3. basamak hizmet sunumuna uygun bir duruma getirilmemiştir? Kullanım öncesi bu konuda bir değerlendirme yapılmış mıdır? Bu konuda hazırlanmış bir rapor var mıdır?

6- Hastane yapım süreçlerinde sıcak su tesisatının zeminden geçmesi gerekirken, bu hastanede neden tavandan geçirilmiştir? Bu teknik durum projede belirtilmiş midir?

7- Hastanenin bazı bölümleri Sağlık Bakanlığı tarafından halen kullanılmakta mıdır?

8- Yaşanan olay sonrasında Bakanlığınız tarafından bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa, incelemenin sonuçlarına göre bu olayın yaşanmasına yol açan sorumlular kimlerdir?”

Siyaset Haberleri