Haziran ayı enflasyonu ile SGK, Bağ-Kur, memur emeklisi ile memur zammı için geri sayım başladı. 6 aylık enflasyon tahmini ile memur maaş zammı ile emekli zammı hesaplama tablosunda son rakamlar da şekillendi. Bayram dönüşü Meclis ikili düzenleme için adımlarına başlayacakken, bugün ise tüm gözler Külliye'deki Kabine Toplantısı’nda olacak. Emekliye kademeli zam yapılacak. En düşük memur maaşı 22 bin TL seviyesine yükseltilecek. İşte emekli ve memur zammı için Ankara kulislerinde konuşulan o rakamlar ve yeni maaş tablosu…
HAZİRAN AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANIYOR
Emekli ve memur için heyecanlı bekleyiş iki gün sonra sona erecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ‘Enflasyon oranı Haziran 2023 ne olur?’ sorusuna 5 Temmuz saat 10.00’da yanıt verecek. Maaş artışlarında etkili olan Haziran ayı enflasyon verisi ile 6 aylık enflasyon ve enflasyon farkı da netleşecek.
SGK ve Bağ-Kur emeklisi için 5 aylık zam oranı yüzde 15,26 olarak açıklanmıştı. Memur ve memur emeklisi içinse yüzde 7,13’lük enflasyon farkı dahil 5 aylık oran yüzde 13,13 oldu. Ancak Merkez Bankası Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon tahmini 18,50 oldu. Memur ve memur emeklisi içinse enflasyon farkı, toplu sözleşme zammı dahil oran yüzde 16,31 olarak hesaplandı.
KABİNE BUGÜN TOPLANIYOR
Hükümet, bayram dönüşü yoğun maaş zammı mesaisine başlıyor. 7500 TL emekli aylığı üzerinde maaş alanlara kademeli zam düzenlemesi ile en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesine yükSEltilmesi için çalışmalar bir süredir devam ediyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortaklaşa çalıştığı düzenlemelerin bu hafta çözüme kavuşturulması planlanıyor.
Bugün ise Beştepe’de Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı gerçekleştirilecek. Toplumu ilgilendiren bu düzenlemeler ile maaşlara yapılacak refah payı artışı kabine toplantısında ele alınacak. Toplantı sonrasında konuşacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerindeki mesajların ise nihai zam oranlarına ışık yakması bekleniyor.
EMEKLİ TEMMUZ 2023 ZAMMI NE KADAR OLACAK?
7500 TL üzerinde aylık alan SGK ve Bağ-Kur emeklileri içinse kademeli bir artış sağlanacak. 7.500-10.000, 10.000-15.000, 15.00-20.000 ve 20.000 TL’nin üzerine kademeli olarak emekli zammı belirlenecek. Zam oranı için masada olan rakamların yüzde 30 ila 40 arasında olabileceği öngörülüyor. Meclis’te kabul edilmesi beklenen emekli zammı düzenlemesi için 3 formül öne çıkıyor. Yapılacak tüm artışın seyyanen zam olarak maaşlara yansıtılması ilk formül olurken, ikinci formülde ise oransal artış dahilinde aylıkların artırılması gündemde. Üçüncü olarak da oransal zammın üzerine refah payı artışı yapılabileceği tahmin ediliyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN ZAM İDDİASI
Kamu işçisine yüzde 45, asgari ücrete yüzde 34 zam yapılınca 7500 TL’de kalan en düşük emekli maaşına da zam yapılabileceği de Ankara’da konuşulan bir başka konu. Henüz net bir bilgi olmasa da en düşük emekli aylığının 10 bin liranın üzerine çıkabileceği iddiaları da gündemdeki sıcaklığını koruyor.
MEMUR MAAŞ ZAMMI TAHMİNİ
Kamu işçisi zammı referans alındığında memur zammı için refah payı dahil Ankara kulislerinde yüzde 40-45 düzeyinde gerçekleşeceği konuşuluyor. En düşük memur maaşının yüzde 85'i aşan artışla 11.848 liradan 22 bin lira bandına yükseltilmesi oransal olarak emekli sandığı emeklilerine de yansıtılacak. Böylece aynı oranda artış sağlanması durumunda en düşük memur emeklisi maaşı 14 bin liranın üzerine yükselecek.
Torba yasa teklifi
Torba yasa teklifi de Kabine Toplantısı’nda masaya yatırılacak. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın koordinasyonunda toplantı gerçekleştiren hükümetin ekonomi kurmayları, torba yasa teklifinin taslağını neredeyse tamamladı.
Kira sınırlaması
Meclis’te gündeme gelecek torba yasa teklifinde, emeklilerin durumuyla ilgili düzenlemeler, kira artışının yüzde 25 ile sınırlanması ve gençlerin ilk bilgisayar ve telefon alımında vergi muafiyetinden yararlanmaları konuları bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından kameralar karşısına geçerek alınan kararları duyuracak.