Seçim yenilgisinden sonra CHP’de bir hesaplaşma yaşandı. CHP, 38. Kurultayı’nda genel başkanını ve genel yönetimini değiştirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlık yarışını da kaybetti. Yeni Genel Başkan Özgür Özel oldu.
İYİ Parti’de ise böyle bir hesaplaşma yaşanmadı. İYİ Parti de kurultayını topladı ve Meral Akşener ve yönetimi kurultayda yeniden seçildi. Ancak seçim yenilgisinin sarsıntıları kurultaydan sonra daha da şiddetlendi.
Önce İYİ Parti’de özellikle iş adamlarının para karşılığında milletvekili listelerinin üst sıralarında aday gösterildikleri ve Meclis’e girdikleri iddiası ortaya atıldı.
İYİ Parti Lideri Meral Akşener, bu iddiaları sert bir dille yalanladı, isim vermeden bazı çalışma arkadaşlarını suçladı ve en yakınında olsa bile kimsenin gözünün yaşına bakmayacağı mesajını verdi. Bir milletvekilinin (Ümit Dikbayır) Akşener ailesinin banka hesaplarını araştırdığını söyledi. Dikbayır bu iddiayı reddetti.
Seçim öncesinde başlayan istifalar seçim sonrasında da devam etti. İYİ Parti’den Eskişehir Milletvekili seçilen Nebi Hatipoğlu partisinden istifa ederek AK Parti’ye katıldı. Ankara milletvekili Adnan Beker de partisinden istifa etti.
Akşener’e yakın isimlerden Partinin Mali İşler Başkanlığı’nı yürütmüş olan Ümit Dikbayır da Akşener tarafından suçlanınca istifa edeceğini açıkladı. Ancak sonra bu kararını değiştirdi. Disiplin kuruluna sevkini istedi ve yaptığı açıklamalarda önemli iddiaları gündeme getirdi.
Dikbayır, önce milletvekillerinden 500 bin lira, 1 milyon lira paralar istendiğini açıkladı. Dikbayır para toplamak için belediyelerin de telefonla arandığı iddiasını da gündeme getirdi. Dikbayır, Sedat Akbsallı’nın kendisine “ben işadamlarından para topluyorum partiyi veriyorum” dediğini aktırdı. Kendisinin “Ben partinin Mali İşler Başkanı’yım senden hiç para almadım” dediğini belirtti.
Aksakallı’nın da paraları Akşener’in Özel Kalem Müdiresi Esma Bekar ve eşine teslim ettiği yanıtını verdiğini aktardı. Bu iddialar İYİ Parti’de kayıt dışı para kullanıldığı tartışmalarına neden oldu.
Akşener’in de Dikbayır’ın da gündeme getirdikleri vahim iddialar. İYİ Parti’nin zaman yitirmeden bu iddialarla ilgili kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapması gerekiyor. Bu iddialar açıklığa kavuşturulmadan İYİ Parti’nin seçmeninin ve halkın güvenini kazanması çok zor olur.
Genel seçimden yenilgiyle çıkmış İYİ Parti’nin yerel seçimlere çok az bir zaman kala bu iddialarla çalkalanması seçime odaklanmasını zorlaştıracaktır. Bu nedenle daha fazla yıpranmadan İYİ Parti yönetiminin bir an önce iddiaların yanıtlarını ve sorumluluğu olanları açıklaması beklenir.
Bu iddialar havada uçuşurken İYİ Parti Lideri Akşener konuşmalarında yerel seçimlerde ittifak yapmayacaklarını özenle vurguluyor. CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel ve parti sözcüleri ise İYİ Parti ile yerel seçimde işbirliği yapmak için kapıyı açık tutuyorlar.
Akşener’e kapıları kapatmaması yönünde olumlu mesajlar veriyorlar.
Özel’den sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Akşener’le görüştü. Görüşmenin sıcak geçtiğini açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Akşener’i makamından ziyaret etti.
Akşener yerel seçimlere her yerde ayrı gireceklerini vurgulayarak parti kimliğini güçlendirmeye çalışıyor.
Ancak seçim sonuçları büyük kentler başta olmak üzere şehirlerde belediye başkanlığı seçimini kazanmasının mümkün olmadığını gösteriyor. Bazı ilçelerde seçimi kazanabilir. Ancak başta İstanbul ve Ankara olmak üzere CHP’li belediye başkanlarının bulunduğu illerde aday göstermesi CHP açısından sıkıntı yaratabilir. İYİ Parti’nin kimin kazanacağını önemsemeden aday göstermesi AK Parti’nin işine yarar. Ayrıca yerel seçimlerde oyunun daha düşmesi halinde İYİ Parti daha da zayıflar.
Bu sonuçlar da dikkate alınarak İYİ Parti ile CHP’nin İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük kentlerde işbirliği yapması iki parti için de olumlu sonuçlar verecek formüldür. Çok uzun olmasa da işbirliği konusunda karar vermek için henüz zaman var. Belki süreç içinde işbirliği koşulları yaratılabilir.