CHP’nin enerji ve altyapı politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bugün yaptığı yazılı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde “İkinci Yüzyıla Çağrı” başlığıyla açıklanan vizyon belgesine atıf yaparak, “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında CHP Enerji Politikaları” çalışmasını duyurdu. Çalışmada, yenilenebilir ve yeşil enerji ekseninde girişimci kamu aklıyla Türkiye’yi önce 2030, ardından 2050’li yıllara taşıyacak enerji politikaları sıralandı.
Türkiye’nin enerji politikalarının 6 ana ilke, 6 tema, 6 sektör, 6 yeni kurum üzerinden tasarlanmasını öngören çalışmada toplam 16 proje yer alıyor. Çalışmada, enerji alanında Türkiye’nin yeşil dönüşümü, enerji yoksulluğuna karşı vatandaşların korunması, çiftçi ve küçük esnafa verilecek enerji destekleri, kamunun enerji sektöründe elinin güçlendirilmesi, yenilenebilir enerjinin ana eksene taşınmasına yönelik projeler ve ilkeler açıklandı.
Enerji politikalarında 6 ana ilke
Çalışmada, Türkiye’nin enerji politikalarının 6 ana ilke üzerinde belirlenmesi öngörüldü. Çalışmaya göre enerji politikalarının temel ilkeleri şöyle:
- Enerji yoksulluğunu gözeten ve halkın enerjiye rahat ulaşımını sağlayacak kamu politikaları oluşturulacak.
- Kamunun enerji politikalarındaki rolü yeniden yapılandırılacak.
- Enerji arz güvenliğini önemseyen piyasa yapısı kurulacak.
- Çevreyi koruyan enerji kaynakları ve düşük karbonlu teknolojilere yatırım yapılacak.
- Türkiye’nin enerji dönüşümü, iklim değişikliği ve çevre ekseninde gerçekleştirilecek.
- Enerji dönüşümünün finansmanı sağlanacak.
Enerjiyi tasarlayacak 6 yeni kurum
Çalışmada, enerji sektörünün kronikleşen sorunlarını çözmek amacıyla parlamenter sisteme dönülünceye kadar Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Milli Enerji Kurulu’nun (MEK) oluşturulması ve MEK’in, parlamenter sisteme dönülmesinin ardından Başbakanlık ya da ilgili bakanlığa devredilmesi planlandı. Çalışmaya göre; 6 yeni kurum arasında, enerji yoksulluğuna karşı vatandaşları koruyacak Sosyal Enerji Fonu (SEF), enerji sektöründe yatırımcının önünü açacak Yatırım Destek Ofisi (YADO), enerjide yeşil dönüşüm için gerekli finansmanın sağlanması amacıyla İklim Bankası kurulacak. Türkiye Enerji Verimliliği ve Dönüşümü Enstitüsü’yle (TEDENS) de dönüşümün yol haritası çok boyutlu olarak belirlenecek. Karbon Rezerv Merkezi kurularak karbon kredilerinin geliştirilmesi, saklanması ve takas edilmesi sağlanacak. Güneş ve Rüzgar Teknoloji Ofisi ile yenilenebilir enerji alanında Ar-Ge yapılması, farklı finansman ve yatırım modellerinin oluşturulması sağlanacak.
Enerjide güneş ana eksen olacak
Çalışmada, 2023-2030 yılları arasında başta 18 bin MW rüzgar, 35 bin MW güneş olmak üzere toplamda 56 bin MW yenilenebilir enerji kapasitesinin kurulacağı vaadi yer aldı. Çalışmaya göre; yenilenebilir enerjide Türkiye’nin yüksek potansiyelinin olduğu güneşe öncelik verilerek çatısında güneş paneli olmayan binanın kalmaması hedeflenecek. Bu kapsamda, ÇATIM GES, SANAYİM GES, TÜRKİYEM GES adı altında üç farklı projeyle güneş enerjisinden en üst seviyede faydalanılacak.
Çalışmada, çiftçilere ücretsiz elektrik ve vergisiz mazot verilmesi konusunda da projeler yer aldı. Buna göre; kurulacak 10 bin megavatsaatlik gücün devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’deki bütün çiftçilere tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedava olarak sunulacak. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiye, besiciye, süt üreticisine ve balıkçıya kırmızı mazot, vergisiz verilecek. Tarımsal araçlar dışında kırmızı mazotu hiçbir araç kullanamayacak. Taşımacılık sektöründe de araçlara mavi mazot verilecek. Mavi mazotta ÖTV sıfırlanacak, KDV ise yüzde 8’e indirilecek.