İsmail Saymaz teğmenler soruşturmasında çok önemli gelişmeler açıkladı

Kara Harp Okulu mezuniyetinde 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' diyen teğmenlere açılan soruşturma ile ilgili tartışmalar sürerken Milli Savunma Bakanlığı'ndan Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz'a özel açıklama yapıldı.

Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgileri Halk Tv'de Gündem Özel programında anlattı.

"2022'YE KADAR YÖNERGEDE VAR"

"Beni bugün MSB kaynakları aradı. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinde arandım. Başka bir meseleden aramışlardı ama ben teğmenleri sordum. Çerçevesini kapsamını merak ettiğimi sordum. Beni arayan komutanımız da törenin TSK ritüelinde olup olmadığını merak ettiğimi söyledim. Şöyle dedi, kılıç çatıp and içme meselesi 2022'ye kadar yönergelerde varmış. 99 yılından 2022'ye kadar bu Harp Okulu mezunlarının yemin töreninde varmış ancak bu şekilde değilmiş. Kılıçla selam durarak bu metin okunurmuş. Dönem birincisi değil komutanlar okurmuş. Bu yemin de 90'lı yıllarda birinci olan teğmen tarafından hazırlanmış ve sonradan gelenek olmuş.

TEĞMENLER ALİ ERBAŞ'I YUHALAYINCA ÇIKARILDI

"2022'ye kadar yönerge ile törene girmiş. Sonra yönergeden çıkarılmış. Niye çünkü 2022'de provalar sırasında dönem altıncısına plaketi, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın vereceği açıklanınca teğmenler bunu yuhalıyor. Hatta iki defa yuhalıyor. Yemin de kalkıyor Ali Erbaş'ta törenden çıkarılıyor. Bu şekilde kalkıyor. 2023'te ise okul avlusunda öğrenciler kendileri yapıyorlar törenden iki gün önce. Bu yıl ise Teğmenler 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' diye slogan atıyorlar."

SORUŞTURMA YOK İNCELEME VAR

"Ben dedim ki soruşturma açıldı mı. Dediler ki soruşturma değil inceleme başladı. Kimler için başlatıldı deyince teğmenlerin yanı sıra orada komutanlar amirler bu törenin yapılmasını kolaylaştıranlar, çekenler kaydedenler hakkında inceleme başladı. Soruşturmaya dönüp dönmeyeceğini ileriki günlerde göreceğiz dediler."

MSB EMRE İTAATSİZLİK OLARAK BAKIYOR

"Kara Harp Okulu mezunlarında bu törenin yapıldığı Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu törenlerinde olmadığını söylediler. Henüz açığa alma kıtaya göndermeme gibi bir uygulamanın olmadığını ifade ettiler. TSK ve MSB'nin bakışı emre itaatsizlik düzleminde olduğunu aktardılar."

Siyaset Haberleri