İmzaya açıldı! İşte sokak hayvanları yasa teklifinin son hali…

Sokak köpekleri düzenlemesi bitti. Kapsamı daraltılan “uyutmaya” belediyelerde oluşturulacak kurul karar verecek. Köpek toplamayan başkana 3 yıl hapis, köpeği sokağa terk edene 60 bin lira ceza var. İki yılda sokakta başıboş köpek kalmayacak

AK Parti'nin sokak hayvanları için hazırladığı kanun teklifi, kapsamı daraltılmış haliyle meclis grubunda imzaya açıldı. Bu düzenlemeye göre, sokak köpekleri için çeşitli yeni kurallar ve cezalar getiriliyor. İşte teklifin son hali:

Uyutma Kararı: Kuduz tehlikesi olan, hastalıklı, saldırgan veya sokaklarda sürü halinde dolaşan köpekler barınaklara alınacak. Uyutulup uyutulmayacağına, belediyelerde veteriner hekimlerden oluşacak bir kurul karar verecek. Uyutulması gerekmeyen köpekler ise kısırlaştırılacak ve aşılanacak, fakat yeniden sokağa salınmayacak. Bakımları barınaklarda yapılacak.

Yerel Yönetimlere Süre: Yerel yönetimlere barınaklarını yapıp, sorumluluk bölgelerindeki başıboş köpekleri toplamak için iki yıllık bir süre tanınacak.

Yerel Yöneticilere Cezalar: Yükümlülüklerini yerine getirmeyen yerel yöneticilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Suçun tekrarı durumunda ceza artacak ve belediye başkanları seçilme yeterliliğini kaybetmiş sayılacak. Sokak hayvanlarını kendi bölgelerinden toplayıp başka bölgeye bırakanlara yönelik para cezaları da artırılacak.

Maddi Cezalar: Köpek toplamayan belediye başkanlarına 3 yıl hapis cezası verilirken, köpeği sokağa terk eden kişilere 60 bin lira para cezası uygulanacak.

Bütçede Yer: Belediyeler, barınak ve diğer bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacak.

Bu düzenlemelerle birlikte, iki yıl içinde sokaklarda başıboş köpek kalmaması hedefleniyor.

Siyaset Haberleri