zmir'de meydana gelen ve iki kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trajik olayla ilgili 42 kişi hakkında 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bu olay, İzmir'de sağanak yağış sırasında elektrik akımına kapılarak ölen Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın ölümüne neden olan ihmallere ilişkin yürütülen soruşturmanın bir sonucu olarak gelişti.
Soruşturmanın Gelişimi:
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, İzmir Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianamede, olayla ilgili olarak Gdz Elektrik ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) firmalarının asli kusurlu oldukları belirtiliyor. Olayın meydana gelmesinde herhangi bir olağanüstü doğa olayının etkisi olmadığı, ölen kişilerin tehlikeli bir hareket yapmadıkları ve kişisel kusurları bulunmadığı da bilirkişi raporunda yer aldı.
Raporda, olayın yaşandığı yerdeki ızgaraların yağmur suyunu tahliye edememesi nedeniyle su birikintisi oluştuğu, bu su birikintisinin ise elektrik yüklü kablo ile temas ederek tehlikeli bir duruma yol açtığı tespit edildi. Ayrıca, olay gününde ızgaraların çamur, atık ve pislikle dolu olduğu, bu nedenle yağmur sularının tahliye edilemediği belirtildi. Bu durumun, yeterli bakım ve temizlik yapılmamasından kaynaklandığı ifade edildi.
12 Temmuz'da Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği olaydan sonra sadece 20 gündür görevde olduğunu söyleyen İzsu Genel Müdürü Gürkan Erdoğan'ın da 24 Nisan'da göreve geldiği resmi atamasının ise Haziran ayında yapıldığı ortaya çıkmıştı.
Olay yerinde bulunan bir iş yerine ait video kaydı, mühendislik firması tarafından yapılan yağmur suyu ızgaralarının beton rögar kütlesinin montajı sırasında kabloların çekiştirildiğini ve etraflarına balyozla vurulduğunu gösterdi. Bilirkişi raporlarına göre, yer altı elektrik kablolarının olması gerektiği derinlikte döşenmediği, bu nedenle kazanın yaşandığı ifade edildi. Raporda, eğer kablolar projesine uygun olarak 70 santimetre derinlikte olsaydı, olayın yaşanmayacağı belirtildi.
Şüphelilerin Savunmaları:
İddianamede şüphelilerin ifadelerine de yer verildi. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, kurumda 7 bin personel bulunduğunu ve İzmir'in 30 ilçesine hizmet verdiklerini belirterek, her olayın bizzat genel müdür tarafından müdahale edilmesinin beklenemeyeceğini savundu. Ayrıca, olayın olduğu yerde Gediz Elektrik görevlilerinin müdahale ettiğini ve bu nedenle illiyet bağının ortadan kalktığını iddia etti.
Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel ise, İZSU tarafından yapılan mazgal döşemesi ve devamında yapılan tadilat ve onarım işlemlerinden haberdar olmadığını belirtti. Eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu da savunmasında, kurumda görev yaptığı süre boyunca personelin hatalarından sorumlu tutulamayacağını, olay yerinde en son işlemi yapan kurumun Gdz Elektrik olduğunu ifade etti.
Cumhuriyet savcısı, Gdz Elektrik ve İZSU yetkilileri ile bu kurumların yüklenici firmaları yetkililerinin, gerekli dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davrandıkları ve "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçunu işlediklerini belirtti. Bu nedenle 42 şüpheli hakkında 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Olayın Ardından
Olay sonrası başlatılan soruşturma kapsamında 51 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti. Bunlardan 48'i yakalanmış, 14'ü tutuklanmıştı. Ancak itiraz üzerine 1 kişi tahliye edildi. Özge Ceren Deniz'in ailesi, olayın sorumlularının "kasten adam öldürmek"le yargılanmasını talep ediyor.