İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın konutundan iki yabancının ikamet izni çıktı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın konutuna iki yabancı adına kayıtlı iki ikamet izni çıktı. Skandalın ortaya çıkması ise bir bekçinin kapıyı çalması ile gerçekleşti. T24 yazarı Tolgan Şardan köşesinde olayın detaylarına yer verdi.

Bakan Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olarak koltuğa oturmasından bugüne en çok tartışılan konuların başında yabancı kişilere verilen vatandaşlık, oturum izni ve ikamet izinleri geliyor. Yerlikaya'nın konutuna kayıtlı iki ikamet izni çıktı.

T24 yazarı Tolga Şardan'ın gündeme getirdiği olayın detaylarını ise gazeteci Şardan yazısında şu ifadelere yer verdi: “Göç İdaresi Başkanlığı’nın talimatı sonrasında, valilikler çatısı altında faaliyet gösteren il göç idaresi müdürlükleri üzerinden başlatılan adres denetim çalışmaları çerçevesinde Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü, başkentte yaşayan hak sahiplerinin adres doğrulaması amacıyla hazırladığı listeleri kaymakamlıklar aracılığıyla yerel polis birimlerine gönderdi. Listeleri alan polis birimleri, tek tek söz konusu adresleri ve adreslerde kaldıklarını bildiren isimlerin doğrulama işlemlerini başlattı bir süre önce.

BEKÇİ, KONUTUN KAPISINA ELİNDEKİ LİSTEYLE GELDİ

İşte asıl olay bundan sonra yaşandı Ankara’da. Aldığım bilgiye göre, geçen Mayıs’ta Ankara’nın en önemli ilçesi Çankaya’da yürütülen adres doğrulama işlemleri sırasında film koptu. Çankaya bölgesinde görevlendirilen bir bekçi, elindeki listeye göre denetleme yaparken Atakule civarında bir adrese geldi.

Polislerin çevre güvenliğini sağladığı özel mülke gelen bekçi, korumalara elindeki listede adı geçen iki kişinin söz konusu adreste yaşayıp yaşamadığını sordu.

Koruma polisleri, elinde listeyle gelen bekçinin durumundan şüphelenip önce alıkoydular, sonra da adresin sorumlusu olan polis merkezine bilgi verdiler. Tabii bu yaşananlar üzerine ortalık bir anda karıştı. Olayın boyutu bir anda değişiverdi. Zira, bekçinin elindeki listede bulunan ve geçici ikamet kaydına sahip iki yabancının yaşadığı belirtilen adres İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın konutuydu! Fıkra misali başlayan olaylar bir anda krize dönüştü.

NASIL DÖNÜŞMESİN Kİ?

Yasa dışı göçle mücadele eden bakanlığın en tepesindeki isim olan İçişleri Bakanı’nın konutunda iki yabancının ikamet izni çıkarılmıştı.

KIRGIZ ASKERİ ÖĞRENCİLER ÇIKTI

Krizin baş göstermesiyle beraber olaydan haberdar olan Yerlikaya’nın talimatıyla müfettiş görevlendirmesi yapılarak süreçle ilgili inceleme başlatıldı. Mülkiye Teftiş Kurulu’nca yürütülen incelemede, Ankara Valiliği bünyesinde faaliyet gösteren İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün kayıtları deyim yerindeyse hallaç pamuğu gibi atıldı. Yapılan incelemeler sırasında Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nce İçişleri Bakanı’nın konutuna ikamet izni verilen iki yabancının Kırgız kökenli askeri okul öğrencisi olduğu ortaya çıktı. İki Kırgız askeri okul öğrencisinin, askeri okulda eğitim görmelerine rağmen hafta sonu “evci” çıkabilmek amacıyla uzun süreli ikamet başvurusu yaptıkları anlaşıldı.

GÖREVDEN ALMALAR YAPILDI

Devamında müfettişlerin tespitleri ışığında Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü bünyesinde görevden almaların yaşandığı belirtiliyor. Kurumda görevli 10’dan fazla personelin hakkında idari işlem yapıldığı bilgisi var. Yaşananların bir bölümü böyle. Bundan sonrasında kimi eksik bilgilere ulaşamadığımı itiraf edeyim. Çünkü bu konuda ne İçişleri Bakanlığı ne de Ankara Valiliği’ndeki kaynakların ağzını bıçak açıyor.

OLAY GİZLENMEK İSTENDİ

Skandalın gizlenmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu satırların yazarı olayın ancak bu kadarını çözebildi. Geride bazı sorular kaldı haliyle. İkamet talepleri hangi bakan döneminde bakan konutuna yerleştirildi? İşlemleri nasıl yürütüldü? Başvuru sahiplerinin referansı var mı? Varsa kim / kimler? Askeri okul öğrencisi olmaları sebebiyle hem Milli Savunma Bakanlığı’nın hem de Kırgızistan’ın Ankara misyonunun bilgisi var mı? ifadelerini kullandı.

GÖÇ İDARESİ HABERİ DOĞRULADI:

Siyaset Haberleri