CHP İstanbul Milletvekili Hamzaçebi, ‘Konut dolandırıcılığı’ hakkında MASAK'a verdiği dilekçesinin cevaplanmamasına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Hamzaçebi’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“ ‘Maketten konut satışı’, ‘kampanyalı konut satışı’, ‘ön ödemeli konut satışı’ gibi farklı tanımlarla anılan ancak 23.02.1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile 7.11.2013 tarih ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun öngördüğü şartlar yerine getirilmeden birbirine benzer yöntemlerle tüketicilere satış yapıldıktan ve paralar alındıktan sonra konutların teslim edilmemesi şeklinde gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarından başta İstanbul’un Esenyurt, Kadıköy (Fikirtepe) ve Tuzla ilçeleri olmak üzere tüm Türkiye’de yaklaşık olarak 100 bin kişi mağdur olmuştur.
'SÖZ KONUSU DOLANDIRICILIK OLAYLARI 2020 YILINDAN İTİBAREN TARAFIMIZCA TBMM’DE DEFALARCA GÜNDEME GETİRİLMİŞTİR”
'tarafımızca TBMM’de defalarca gündeme getirilmiştir. Bu bağlamda Soru Önergesi ve Meclis Araştırma Önergesi verilmiş, basın toplantıları düzenlenmiş, gündem dışı konuşmalar ve doğrudan gündeme alma önergeleriyle konu TBMM Genel Kurulunun ve iktidarın dikkatlerine sunulmuş olsa da mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın sorunları bugüne kadar çözülmemiştir.
'BAŞVURUNUN DA BUGÜNE KADAR SOMUT BİR SONUCU ELDE EDİLEMEMİŞTİR'
Konunun gündeme getirilmesi için yapılan çalışmalarda dolandırıcılığın kara para aklama suçunu da içeriyor olması şüphesiyle tarafımdan Bakanlığınız Mali Suçları Araştırma Kuruluna (MASAK) 10 Temmuz 2020 tarihinde bir başvuru yapılmıştır. Ne var ki bu başvurunun da bugüne kadar somut bir sonucu elde edilememiştir. Bana bu konuda yapılan işlemler hakkında yazılı bir cevap verilmemiştir. MASAK’la uzun zaman önce yaptığım şifahi görüşmede raporun bitirilmekte olduğu ifade edilmiş ancak sonrasında bir bilgilendirme yapılmamıştır."
Hamzaçebi, Bakan Nebati’ye şu soruları yöneltti:
“-Akif Hamzaçebi tarafından MASAK’a yapılan başvurunun ardından kaç firma/kişi hakkında inceleme/soruşturma başlatılmıştır?
-İnceleme/Soruşturma kapsamında hangi firmalar/kimler araştırılmış, hangi raporlar düzenlenmiştir?
-Yapılan incelemeler sonucunda hangi tespitlerde bulunulmuş, bu tespitler doğrultusunda hangi işlemler yapılmıştır?
-Yapılan değerlendirme ve varılan sonuçlar ışığında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuş mudur? Bulunulmuş ise hangi firmalar/kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur?
-Konuyu inceleyen MASAK görevlilerinin Türk Ceza Kanunu’nun 279’uncu Maddesine göre incelemeler sırasında öğrenip de suç duyurusunda bulundukları suçlar var mıdır?
-M. Akif Hamzaçebi’nin başvurusuna bugüne kadar cevap verilmemiş olmasının nedeni nedir?”