TBMM Genel Kurulunda, Saadet Partisi'nin "rezerv yapı alanı ilanı", İYİ Parti'nin "Uyuşturucu madde kullanımına ilişkin gerekli tedbirlerin alınması", DEM Parti'nin "Enflasyon" ve CHP'nin "Üniversitelerin rektör seçim usullerinin yeniden belirlenmesi" ile ilgili grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.
Partisinin grup önerisi üzerinde konuşan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgelerde ilan edilen rezerv alanları eleştirdi.
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, gençleri zararlı alışkanlıklardan korumak için başta aileler olmak üzere, ilgili bakanlıklara büyük görev düştüğünü söyledi.
Uyuşturucu tedarikçilerinin, baronların üzerine gerektiği kadar gidilmediğini savunan Aydın, cezaların caydırıcılığı konusunda da eleştirilerde bulundu.
Aydın, "Uyuşturucu kullananları görüp polise ihbar eden duyarlı vatandaş, suçluların yakalandığını görmekte fakat 2-3 saat sonra ise serbest bırakıldığına şahit olmaktadır. Bu durum, vatandaşın devlete olan güvenine balta vurmakta" ifadelerini kullandı.
ASGARİ ÜCRET
DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, emeğiyle geçinen milyonlarca vatandaş için hayatın çok daha zorlu bir sürece girdiğini söyledi. Açlık sınırının mayıs ayında 18 bin 969 liraya çıktığını belirten İrmez, "İktidarın, haziran ayında asgari ücrete zam yapmaması akılla, vicdanla açıklanabilecek bir durum değil" dedi.
İrmez, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir oranda belirlenmesi ve asgari ücretin Türkiye'de temel ücret olmaktan çıkarılması için Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasının elzem olduğunu dile getirdi.
''ATANAN REKTÖRLERİN YÖNETİM TECRÜBELERİ YOK''
CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, Anayasa Mahkemesinin 6 yıl sonra rektör atamalarının kanun hükmünde kararnameyle (KHK) düzenlenemeyeceğini karara bağladığını söyledi.
Bu kararla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yasasında KHK ile yapılan değişikliğin üniversitelerin, bilimsel özerkliğe sahip kamu tüzel kişilikleri olduğuna dair Anayasa maddesine aykırı olduğunu ifade eden Özçağdaş, "Söz konusu KHK çerçevesinde yapılan rektör atamalarında, YÖK'ün aday gösterme kriterleri ve süreci kamuoyuna açık olmamıştır. Atanan rektörlerin çoğu zaman bilimsel liyakata sahip olmadıkları, atandıkları kurumda geçmişte öğretim üyesi olarak çalışmadıkları, yönetim tecrübelerinin olmadığı görülmektedir" şeklinde konuştu.
ÖNERİLER KABUL EDİLMEDİ
Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda, muhalefet partilerinin grup önerileri kabul edilmedi.