France 24: 'Muhafazakar kadınlar, Erdoğan'a sırtını dönüyor! Genç muhafazakar kadınlar, AKP'nin gittiğini görmek istiyor'

Haber-analizde, AKP'nin iktidara geldiğinde başörtüsüyle ilgili reformları sayesinde muhafazakarların beğenisini topladığı ama artık buradaki desteğini kaybettiği yorumu paylaşıldı.

Fransız kamu yayımcısı France 24, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerle ilgili analizinde, muhafazakar kadınların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdiği desteğin azaldığını öne sürdü.

"Muhafazakar Türk kadınları seçimler öncesinde Erdoğan'a sırtını dönüyor" başlıklı haberde, muhafazakar kadın seçmenler Erdoğan'ın "oy tabanının temel direklerinden biri" olarak nitelendi.

Independent Türkçe'nin derlemesinde gazeteci Murat Yetkin'in görüşlerine de yer verildi. 63 yaşındaki gazetecinin, 2000'lerde Erdoğan'ın iktidara gelmesini sağlayan en önemli etkenlerden birinin, "o dönemde iktidardaki koalisyonun otoriter eğilimleriyle başörtülü kadınları hedef alan İslam karşıtı söylemleri kullanması" olduğu değerlendirmesi paylaşıldı.

Gazetecinin, Erdoğan'a dair "Genç karizmatik lider bu eğilimi kınayarak, o andan itibaren desteğinin önemli bir tabanını oluşturan muhafazakar kadınların savunucusu haline geldi" yorumu da öne çıkarıldı.

Haberde, Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na katılma şartı olarak 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un değiştirilmesini talep ettiği ve AK Parti Genel Başkanvekili Özlem Zengin'in, bu talebe "Kırmızı çizgimizdir" diyerek karşı çıktığı da hatırlatıldı.

Zengin'in martta yaptığı açıklama nedeniyle tehdit aldığı ve parti içinden eleştiri topladığına da işaret edildi.

Ayrıca Zengin'in sözlerine, Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın kurucuları arasında yer aldığı Kadın ve Demokrasi Derneği'nden (KADEM) destek geldiğine dikkat çekildi.

Analizde, Kızılcık Şerbeti dizisine "kadına yönelik şiddet sahneleri içerdiği" gerekçesiyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yayın yasağı getirildiği de hatırlatıldı.

Haberde, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'un verilerine de yer verildi. Platformun 3 Nisan'da yayımladığı raporda, martta 23 kadının erkek şiddetiyle öldürüldüğü, 19 kadının da şüpheli şekilde ölü bulunduğu belirtilmişti.

Siyaset Haberleri