Eski HDP'li Vekil İdris Baluken'e 3 Yıl 9 Ay Hapis Cezası

Eski HDP milletvekili İdris Baluken'e 2014-2016 yılları arasındaki konuşmaları nedeniyle toplamda 9 ay 3 yıl hapis cezası verildi.

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili İdris Baluken'in, 2014-2016 yılları arasında katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar nedeniyle birleşen davalardan oluşan duruşması Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Örgüt propagandası yapmak, hükümeti, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama, toplantı gösteri ve yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek suçlamalarından yargılanan Baluken duruşmaya katılmadı.

Gazete Duvar'ın aktardığına avukatı Serdar Çelebi Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı. Avukat Çelebi, müvekkilinin "örgüt propagandası yapmaktan" cezalandırılması talebine karşı çıktı ve konuşmanın kapalı bir toplantıda yapıldığını, müvekkilinin muhatabının ve hitap ettiği kitlenin değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

TAKDİRİ İNDİRİM UYGULANMADI

Anayasa Mahkemesi'nin Sırrı Süreyya Önder kararına atıfta bulunan Çelebi, Baluken'in çözüm süreci döneminde siyaset yaptığını ve herhangi bir örgütün propagandasını yapmadığını vurguladı.

Mahkeme, Baluken'e 3 defa "propaganda yapmak" suçundan toplamda 3 yıl 9 ay hapis cezası verirken, "2911 sayılı Kanuna Muhalefet Etmek'' suçundan ise beraat kararı verdi. Takdiri indirim uygulamayan mahkeme, tekrar suç işlemeyeceğine dair olumlu kanaat oluşturmadı.

Siyaset Haberleri