Erdoğan'ın CHP'li belediyeler planında itiraf gibi madde

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, Erdoğan'ın "Öyle 25 kuruşa simit yok" diyerek startını verdiği CHP'li belediyeler hamlesinin perde arkasını yazdı.

Geçtiğimiz hafta partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyelerden borçların tahsil edilmesine yönelik düzenleme yaptıklarını belirterek şöyle konuşmuştu:

"Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok.

Dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı artık bunun tahsilini kaynağında yapacaktır, bunu böyle bilesiniz."
Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, "Hükümetin bu tavrı siyasi kulislerde, “İşte AKP’nin normalleşmeden anladığı!” sözleriyle değerlendiriliyor" dedi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerinin ardından belediye borçlarının hızlı tahsili konusunda başlatılan sürecin ayrıntılarını aktardı.
Babacan'ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sözlerinin ardından belediye borçlarının hızlı tahsili konusunda başlatılan sürecin öncesi var. Yıllarca bekledikten sonra yerel seçimi kaybetmenin ardından birikmiş belediye borçlarını tahsil etmeye kalkan iktidar partisi yasa taslağı hazırladı. Yasal düzenlemenin ekim ayında TBMM’nin açılmasının ardından gündeme getirileceği öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak maddenin, bu ay çıkartılan yasalardan birinin içine konulmasının planlandığı, son dakikada ekim ayına bırakıldığı ortaya çıktı. Taslak düzenlemeyle, 'Belediyelerin cari borçlarının genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylarından öncelikle kesilmesi' öngörülüyor.

Yapılması planlanan düzenlemeyle, “il özel idarelerinin, belediyelerin, bu idarelere bağlı kuruluşların ve bunlara ait tüzel kişilerin, gelir (stopaj) vergisi ve katma değer vergisi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergiler ile sosyal güvenlik primlerinin vadesini izleyen ayda bu idarelere ödenecek paydan kesilmesi yoluyla tahsilatı” amaçlanıyor."

İTİRAF GİBİ MADDE

Taslağın gerekçesinde, çoğu AKP’de olan belediyelerin 10 yıllık ödeme sürelerini aştıkları da itiraf edildi. CHP’ye geçen belediyelerde de AKP’li belediye başkanlarının yaptığı borçların tahsil edileceği ortaya çıktı. Gerekçede, “Belediyelerin, bağlı kuruluşlarının ve belediye şirketlerinin gerek vergi gerekse SGK prim borçları sürekli artmakta, yapılandırma kanunları kapsamında 10 yıllık ödeme imkanları verilmesine rağmen bu kanunların şartları da yerine getirilmeyerek yapılandırma hükümleri ihlal edilmektedir” denildi.

Siyaset Haberleri