"Erdoğan’ın belediyeler hamlesi fena ters tepebilir"

Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'li belediyelere karşı SGK borcu hamlesinin ters tepebileceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimde partisinin büyük hezimetinin ardından en sert hamlesini yaptı.

Erdoğan, belediyelerin borçlarına ilişkin konuştuktan bir gün sonra Çalışma Bakanı Vedat Işıkan, belediyelere SGK borcu için talimat gönderildiğini açıkladı.

EN BORÇLU BELEDİYELER AKP'DEN ALINANLAR

Erdoğan'ın açıklamasının ardından gelen bildirim CHP'li belediyelere karşı baskı hamlesi olarak değerlendirildi. CHP, en borçlu belediyelerin AKP'den devralınanlar olduğunu da kamuoyuna açıkladı.

CHP, AKP'nin elindeyken borç batağına batmış belediyelerine karşı bir SGK primlerinizi ödeyin talimatı gelmediğini ve gelemeyeceğine söyledi.

HİZMETLER AKSARSA HERKES MAĞDUR OLUR

Siyasi gündemin en sıcak bu konusu hakkında Gazeteci Murat Yetkin, dikkat çeken bir analizde bulundu. Yetkinreport sitesinde yayımladığı köşe yazısında Murat Yetkin, belediyelerin hizmetlerinin aksamasının yurttaşa mağdur edeceğinin altını çizdi.

Yetkin, bu mağduriyetin yalnızca CHP seçmenini değil CHP'ye oy vermemiş yurttaşları da etkileyeceğini söyledi.

Yetkin, Erdoğan'ın hamlesinin 'iletişim çağında' ters tepebileceği görüşünü dile getirdi. Yetkin yazısında şunları kaydetti:

"AK Parti 2019’da İstanbul, Ankara, Adana, Antalya gibi yüksek nüfuslu ve turizm geliri yüksek şehirlerin CHP’ye geçmesi ardından zaten belediye gelirlerini kısmaya başlamıştı. Erdoğan’ın “kaynağından tahsil etme” yani belediyelere Hazine’den verilen “mahalli idareler payından” düşme yöntemi bir tür haciz sayılabilir.

Bunun birkaç sonucu olabilir.

1- Gelirleri azalan belediyeler personel azaltmaya zorlanabilir. Bu başkanları bir yandan çalışanlarıyla karşı karşıya getirirken zaten CHP’li belediyelerden iş beklentisi içinde olan seçmen tabanındaki tepkiyi artırabilir.

2- Gelir ve personel azalması, yeni alımların yapılamaması çöplerin toplanmasından toplu taşıma, su kaynaklarından yolların onarılmasına dek altyapı hizmetlerinde aksamalara yol açabilir. (Sokak hayvanları yasasıyla belediyeler -kaynağı sağlanmadan- verilen ek sorumlulukların belediyelerle halkı karşı karşıya getiren yeni bir yük olduğu gerçeği de var.)

3- Bu hamlenin CHP’li belediyeleri emeklilere destekten kent mutfağı gibi, ya da (Erdoğan’ın “dans-vals” olarak ifade etiği) sanat-kültür faaliyeti gibi sosyal uygulamalardan geri bırakma gibi bir sonucu da olabilir.

Peki, halk bütün bunlardan dolayı kimi suçlayacak?

Fena ters tepebilir

Erdoğan’ın ilk bakışta CHP’li belediyeleri zorlayacağı aşikâr hamlesinin taşıdığı risk bu soruyla ortaya çıkıyor: halk belediyelerin işleri aksatmasından dolayı kimi suçlayacak?

Halkın ilk muhatap alıp tepki göstereceği makamın belediyeler olacağı da aşikâr.

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gayet iyi bilip nimetlerinden yararlandığı iletişim çağındayız. Halkın büyük çoğunluğu, özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar dijital mecralardan neyin ne olduğunu yakından izliyor. Erdoğan’ın 24 Temmuz AK Parti Grubunda yaptığı ve CHP’li belediyeleri hedef alan hamlesini TRT ve ATV ekranlarından canlı izleyenler dahil.

Bunun CHP’li belediye başkanlarını zorda bırakırken aslında CHP’ye oy veren seçmeni ve oy vermese de belediye hizmetlerin aksamasından etkilenecek herkesi cezalandırmak anlamına geleceği de aşikâr.

Üstelik bir dahaki yerel seçimlere daha 5 yıl var; 2029’a dek köprülerin altından çok sular akar.

Moody’s mi gelip oy kullanacak?

Tabii artık Erdoğan da bir erken seçimi -lafzen reddetse de- ihtimal dahilince görmeye başlamışsa ve halkın CHP’li belediyelere duyacağı tepkiyle onlara değil AK Parti’ye döneceğini düşünüyorsa o başka.

Ama o durumda da bu hamlenin erken ve tepkisel olduğu söylenebilir. Çünkü bütün anketler “Nurlu ufuklar” vaadine rağmen halkın ezici çoğunluğunun, yüzde 65’ten 70’e değişen oranlarda ekonomik sıkıntıları ülkenin bir numaralı sorunu gördüğünü gösteriyor.

Asgari ücrete zam yapılmaması ve emekli maaş artışlarının asgaride tutulmasının Moody’s reyting kuruluşu tarafından ödüllendirildiği görülüyor; Hazine ve Maliye bakanı Mehmet Şimşek başta, “makrocular” memnun. Ama sandık günü Moody’s gelip oy kullanmayacak herhalde.

O yüzden Erdoğan’ın belediyeler hamlesi ters tepebilir diyorum"

Siyaset Haberleri