BBVA Genel Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-İspanya İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İspanya savunma sanayi işbirliği, Filistin meselesi, AB'ye tam üyelik, teknoloji ve inovasyon konularına dair açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, tüm gayretlerinin AB'ye tam üyelik projelerinin hayata geçirilmesiyle taçlanacağını belirterek, "Ne var ki AB'ye yönelik samimi adımlarımız salt kendi çıkarını düşünen, Türkiye'nin birliğe sağlayacağı katma değeri görme yeteneğinden yoksun birtakım üyelerin engellemeleri nedeniyle karşılık bulamıyor" dedi.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in İsrail'e karşı tutumunu takdirle karşıladığını vurgulayan Erdoğan, Ateşkes çağrılarına dahi kan dökerek karşılık veren bir şımarıklıkla karşı karşıya bulunuyoruz. Vicdan sahibi hiçbir ülkenin böyle bir tabloyu kabullenmesi mümkün değildir" diye konuştu.
"TİCARET HACMİ 10 KAT ARTTI"
İki ülke ilişkilerinde iş insanlarının katkısının büyük olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Ekonomi, ticaret ve yatırımlar, Sayın Sanchez ile başkanlık edeceğimiz hükümetler arası zirve toplantımızın temel sütunları arasında yer alacak. Ticaret ve yatırım ilişkilerimizin barındırdığı muazzam potansiyel ve dinamizm bizlere daha ileri hedeflere gitme cesaretini veriyor. 2002 öncesinde 2 milyar dolar civarında seyreden ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene yaklaşık 10 kat artışla 19,2 milyar dolara ulaştı. Böylelikle 20 milyar dolar hedefimizi neredeyse yakalamış olduk. Bu hacmi hep birlikte el ele vererek sizlerin değerli katkılarıyla çok daha ileri taşıyacağımıza inanıyorum. İspanya'nın 740 firma ve yaklaşık 11 milyar dolarlık stokla Türkiye'de en çok yatırım yapan 6'ncı ülke olması da esasen bu yaklaşımın sonucudur."
İSPANYA'DA 1,1 MİLYAR DOLARLIK PROJE
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesinin cazibe merkezi olan Türkiye'nin, İspanya'dan çok daha fazla sayıda yatırımcıyı, özellikle ev sahipliği yapmak üzere ülkeye davet ettiğini dile getirdi.
Türk müteahhitlik firmalarının İspanya'da yaklaşık 1,1 milyar dolarlık altı proje üstlendiğini anlatan Erdoğan, Barselona'daki stadyum projesinin bu alandaki işbirliğinin en somut örneklerinden biri olduğunu ifade etti.
FİLİSTİN MESELESİNE DEĞİNDİ
Medeniyetler İttifakı'nın kuruluşunun 20. yıl dönümü vasıtasıyla Filistin'de ki katliama karşı ittifaka ihtiyacın daha çok arttığını vurgulayan Erdoğan,
"Dünyanın savaşlar ve katliamlarla sarsıldığı günümüzde ittifaka olan ihtiyaç daha da artıyor. Bilhassa, Gazze'de ve işgal edilmiş Filistin topraklarında 250 gündür yaşanan soykırım, vicdan sahibi herkesin yüreğini kanatıyor. Gazze'de 16 bini çocuk olmak üzere 37 binden fazla insan göz göre göre katledildi, 85 bin sivil yaralandı. Kiliseler, camiler, okullar, mülteci kampları bombalandı, basın mensupları öldürüldü. Gıda taşıyan insani yardım görevlileri vuruldu. Doktorlar, akademisyenler, masum siviller, kurşunların hedefi oldu. Ateşkes çağrılarına dahi kan dökerek karşılık veren bir şımarıklıkla karşı karşıya bulunuyoruz. Vicdan sahibi hiçbir ülkenin böyle bir tabloyu kabullenmesi mümkün değildir" dedi.
SANCHEZ'E TEŞEKKÜR
"İsrail yönetiminin tüm çağrılara rağmen sürdürdüğü bu pervasızlıkların tüm dünyada antisemitizmi körüklediğine de şahit oluyoruz. İspanya'nın İsrail mezalimi karşısında izlediği tutumu takdirle karşıladığımızı burada hassaten vurgulamak istiyorum. Sayın Sanchez, ilk günden bu yana gerçekten ilkeli, tutarlı ve dirayetli bir politika benimseyerek hem İspanya halkının hem Filistinli kardeşlerimizin hem de Türk milletinin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. Kıymetli dostumun şahsında, İspanya hükümetine ve halkına bir kez daha teşekkür ediyorum."
AVRUPA BİRLİĞİ MESAJI
"Ne var ki AB'ye yönelik samimi adımlarımız salt kendi çıkarını düşünen, Türkiye'nin birliğe sağlayacağı katma değeri görme yeteneğinden yoksun birtakım üyelerin engellemeleri nedeniyle karşılık bulamıyor. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ortaya çıkardığı tablo ve Avrupa kıtasında endişeyle izlenen aşırı sağ siyaset bu anlayışı şüphesiz körükleyecektir. Gümrük Birliğinin güncellenmesi çalışmalarının henüz başlamaması, iş insanlarımıza yönelik katı vize uygulamaları ekonomik ve ticari alandaki müşterek potansiyelimizin tam kapasite kullanımını engelliyor."