DEM Parti’den Suruç Katliamı için TBMM’ye araştırma önergesi

DEM Parti, Suruç Katliamı’nın tüm yönleriyle aydınlatılması ve IŞİD'e karşı uluslararası önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 20 Temmuz 2015 tarihinde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen ve 33 kişinin ölümüne yol açan IŞİD saldırısının tüm yönleriyle araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına yeni bir araştırma önergesi sundu. Önerge, DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli tarafından hazırlandı.

Önergede, Suruç Katliamı’nın arka planının aydınlatılması, kamu makamlarının sorumluluğunun açığa çıkarılması ve IŞİD terör örgütünün uluslararası alandaki hareketliliğine karşı önlemlerin tespit edilmesi gerektiği vurgulandı. Önergenin gerekçesinde, Suruç Katliamı’nın sadece Türkiye değil, uluslararası kamuoyunda da büyük yankı uyandırdığına dikkat çekildi.

Önergede, 20 Temmuz 2015’te Suruç’ta gerçekleştirilen bombalı saldırı sonucu 33 kişinin yaşamını yitirdiği, 100’ün üzerinde kişinin yaralandığı hatırlatıldı. Katliamın ardından açılan dosyada gizlilik kararı verilmesi, olayın faillerinin adeta gizlenmeye çalışılması gibi konulara değinildi. Ayrıca, canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün Suruç’a nasıl geldiği, nerede kaldığı ve kimlerle ilişkiye girdiği gibi bilgilerin dosyaya eklenmemiş olduğu belirtildi.

Ayrıca, Suruç Katliamı sonrası kamu görevlilerinin sorumlulukları konusunda yapılan soruşturmalar ve yargı süreçleri eleştirildi. Katliamın ardından İmam Abdullah Ömer Aslan’ın serbest bırakılması, Yakup Şahin’in duruşmalara getirilmemesi gibi olaylar da önergeye gerekçe olarak gösterildi.

"IŞİD'E KARŞI ÖNLEMLER ALINMALI"

DEM Parti, önergesinde ayrıca IŞİD terör örgütünün Türkiye’de gerçekleştirdiği diğer saldırıları da gündeme getirdi. Reyhanlı saldırısı, Ankara Gar Katliamı, Diyarbakır HDP mitingi saldırısı, Gaziantep düğün saldırısı ve İstanbul Taksim patlaması gibi olayların faili olan IŞİD’in hala aktif olduğuna ve uluslararası düzeyde önlemler alınması gerektiğine dikkat çekildi.

Siyaset Haberleri