DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, 13’üncü Olağan Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hatimoğulları, eski HDP Milletvekili Ufuk Uras'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından Abdullah Öcalan’a ilişkin “kısmi af beklentisi” açıklamalarının ardından AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in “Gündemimizde yok” sözlerini değerlendirdi.
Ufuk Uras’ın gidip görüşme yapmasını doğal olarak gördüklerini ifade eden Hatimoğulları, DEM Parti'nin Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemle çözülmesine dair mesajları verdiğini belirtti.
Barışın toplumsallaşmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Hatimoğulları "Barışın sadece siyasi partilerde konuşulan bir şey değil, bunun çok ötesinde toplumun nezdinde, her kesimi tarafından konuşulması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye’de bütün aydınların, yazarların, sanatçıların, gazetecilerin her kesime bu konuda sorumluluklar ve görev düşer." dedi.
"KONUŞMASI GEREKEN KİŞİ CUMHURBAŞKANI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunan Hatimoğulları "Burada konuşması gereken bir diğer kişi Cumhurbaşkanı’nın kendisidir." dedi. "Kürt sorununa nasıl yaklaştıkları ve bu dönemde yaklaşımların, küçük ortağın attığı bu yaklaşımlarla ilgili kendi değerlendirmelerini kendi ağızlarından dinlemiş değiliz." değerlendirmesi yapan Hatimoğulları
"Yaptıkları tek açıklama, Cumhur İttifakı içinde bir çatlak olmadığına dairdir fakat bizi daha çok ilgilendiren, Türkiye’de Kürt sorununun çözümüne dair yaklaşımları nedir, bu konuya dair açıklama hala mevcut değil ama bir pratik mevcuttur. O pratik kayyumdur. Kayyum devam ettikçe barışın konuşulması gittikçe ortadan kaldırıldığının altını çizmek isterim. Bugün partimize dönük baskılar. Dersim'de, Batman’da yaşananlar insanların demokratik haklarını ifade etmek için demokratik zeminde verdikleri mücadeleye adeta İsrail’in Filistinlilere yaklaşımı gibi baskılarla karşılaştık.
"DEMORRATİK ZEMİNDE MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Bizler müzakerenin demokratik bir zeminde onurlu bir barışın konuşulması olasılıklarının konuşulması halinde DEM Parti olarak bu konuda asli özne olduğumuzun altını çiziyoruz ancak kayyum rejimi ve diğer uygulamalar, baş eğdirme, boyun eğdirme politikaları devam ettiği sürece demokratik zemindeki mücadelemizi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Dün Tunceli'de olduğunu ifade eden Hatimoğulları, kayyumların arkasının gelebileceğini söyleyerek "Bu ihtimalleri hükümete yakın basında da ayrıca hükümet sözcülerinin yaptığı açıklamalardan da kayyumun devamının gelebileceğine dair işaretler var." ifadelerini kullandı.
'KAYYUMLARIN DEVAM GELEBİLİR'
Hatimoğulları, kayyum atamalarının siyasi darbe olduğunu belirterek, DEM Parti belediyelerine yönelik kayyum atamalarının devam edeceğini, bunun işaretlerinin olduğunu belirtti.
“Kayyum atamalarına devam ediliyor. Dün Tunceli’deydim ben. Bunun arkası gelebilir. Bu ihtimalleri hükümete yakın basında da ayrıca hükümet sözcülerinin yaptığı açıklamalardan da kayyumun devamının gelebileceğine dair işaretler var. Biz kayyumun Türkiye’de bir siyasi darbe olduğunun altını sürekli çizdik. Kayyum siyasi darbe olmakla kalmayıp yurttaşın seçme ve seçilme hakkını elinden almak demektir. Bir yandan sözde barış eli uzatılacak, öte yandan kayyum atanacak, bunları doğru bulmuyoruz." diyen Hatimoğulları açıklamasını şöyle sürdürdü
"Kayyum rejimiyle ilgili gerek cezaevindeki uygulamalar gerekse bundan sonra varsa akıllarında plan ve proje bu konuda hükümet, Cumhurbaşkanlığı kabinesinden doğru bizlere gelmiş herhangi bir bilgi yoktur. Aynı şekilde MHP Genel Başkanı’nın yaptığı açıklamalar dışında, kamuoyunda yapılmış olan açıklamalar dışında herhangi bir bilgimiz yoktur."
NE OLMUŞTU?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'de (2024) terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın Meclis'e gelerek, PKK'nın lağvedildiğini açıklaması teklifi ve bunun sağlanabilmesine ilişkin çıkışı siyasetin gündemi oldu.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahçeli'nin çağrısına destek vererek "Hep beraber terörün olmadığı Türkiye'yi inşa edelim istiyoruz" demişti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, "partisinin terörün bitmesine tam destek vereceğini" söyledi, olası süreç için adresin TBMM olması gerektiğini belirtti.