Çiftçinin yürek yakan isyanı AKP'nin kalesi Konya'dan: Niye kimse sesimizi duymuyor

Konya Ereğli'de çiftçiler alım fiyatları nedeniyle eylem yaptı. Bir çiftçi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım Bakanı Yumaklı'ya seslenirken domatesler de yere döküldü.

AKP iktidarının politikaları nedeniyle çiftçi kan ağlıyor. Yurdun dört bir yanında çiftçiler eyleme geçti. Tarım emekçileri traktörleriyle eyleme çıkıyor, ürünlerini de sokaklara döküyor.

Bir eylem de bu sefer AKP'nin kalesi Konya'dan geldi. Ereğli'de domates üreticiler yüksek enflasyona rağmen reva görülen düşük alım ücretlerine isyan etti. Üreticiler, kasa kasa domatesleri yere döktü.

Domatesler yere dökülürken bir çiftçi de şöyle konuştu:

"Bu domates köylünün, bu domates halkındır, yazık günah. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Tarım Bakanı bizim toplama ile beraber 40 milyon maliyetimiz var. Bir dönümde 40 milyon maliyetimiz var. Benim iki tane kuyum var, 250 dönüm sürüyorum. 2 tane kuyumun faturası bir aylık 850 milyar para geldi. Ben yerin altından altın mı çıkarıyorum? Niye kimse sesimizi duymuyor. Niye kimse bu işe el atmıyor, bu domatesin bize maliyeti 10 TL. Fabrikalar bu domatesi 1.60 kuruştan alıyor"

Çiftçiler astıkları pankartla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslendi

"TARLADAN TOPLAYAMIYORLAR"

Çiftçilerin eyleminin ardından da CHP Konya Vekili Barış Bektaş şunları söyledi:

"Konya’da, milletvekili olarak bir aydır bu katıldığım dördüncü eylem. Çiftçi çok zor durumda, bu sesi bu çığlığı duyun. Bakın bu kan kırmızı domatesler tarlada kaldı. Sebebi ne? Uygulanan tarım politikaları. Dışişleri politikaları, iç pazarla dış pazarı dengelemek için sürekli pazar kaybetmemize neden olan yasaklar çiftçiyi bu şekilde mağdur etti. Bu çiftçiler ne yapsın? Ben burada beylik siyasi laflar etmek istemiyorum ama empati yapmaya çağırıyorum. Bir ay önce bütün kiraz bahçesini Hadim’de bir çiftçimiz testereyle doğramış atmış. Ne yapsın bu insanlar kendilerini mi yaksın, kamuya mı zarar versin? Az önce ilçe başkanımızın dediği gibi bu insanların tek suçu üretmek. Burada yaptığımız nümayiş Anayasa'nın bize verdiği hak isyanımızı, çığlığımızı duyurmak. Yoksa kamu düzenini bozmak için burada değiliz. Bakın ticari değeri bir milyar liraya yaklaşan bir tarım ürünü tarlada kaldı. Sadece Seydişehir ilçesinde 40 bin ton karpuz tarlada kaldı. CHP'li belediyelerin alabileceği, planlayabileceği miktarların çok üzerinde bunlar. Bu iktidar tarımı öyle bir hale getirdi ki büyük şehirlerde yurttaşlarımız bunu sofrasına koyamıyor ama buradaki yurttaşlarımız da para kazanamadığı için tarladan toplayamıyor."

Siyaset Haberleri