CHP ekonomi kurmayı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmede asgari ücret zammı, emekli aylıkları, tarımsal destekler ve vergi adaleti gibi başlıklarda taleplerini sunduklarını belirtti.
Bugün, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ekonomi kurmayı Yalçın Karatepe ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dört saat süren önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında CHP heyetinin kırmızı bir dosya ile ayrılması dikkat çekti ve dosyanın içeriği merak konusu oldu.
Görüşmeden sonra Yalçın Karatepe CHP Genel Merkezi'nde Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmeye ilişkin basın açıklaması düzenleyerek görüşmenin detaylarını paylaştı.
ASGARİ ÜCRET
Karatepe, enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde asgari ücrete yılın ikinci yarısında zam yapılmamasını kabul etmediklerini belirtti. Karatepe, "Dolayısıyla asgari ücrete bir artışın yapılmasının zorunlu olduğunu ifade ettik. Benzer şekilde emekli aylıklarında artış yapılmasının zorunlu olduğunu ilettik," dedi.
TARIMSAL DESTEKLER
Tarımın ulusal güvenlik meselesi olduğuna dikkat çeken Karatepe, "Görüşmeye gitmeden önce hesaplamasını yaptık. 2006'dan bu yana çiftçilere 89,6 milyar dolarlık desteğin sağlanmadığını görüyoruz. Desteklerin verilmediği dönemde Türkiye'nin tarımsal ithalata harcadığı paraların verilerini Sayın Bakan'ın dikkatine sunduk," şeklinde konuştu.
VERGİ ADALETİ
Vergide adalet konusuna da değinen Karatepe, "Vergide adaletin sağlanması, insanların ekonomik güçleriyle orantılı olarak vergi ödemesini de paylaştık. Bugün Türkiye'de vergide adaletin olmadığını, düşük gelirli vatandaşlarımız üzerindeki vergi yükünün çok ağır olduğunu ifade ettik. Sayın Bakan'a düzenleme yapılması konusunda bazı önerilerde bulunduk. Vergi dilimlerinin belirlenmesinde asgari ücretin düşülmesi gerektiğini söyledik." ifadelerini kullandı.
Karatepe, en düşük gelir grubundan her ay 2 milyar lira vergi alındığını belirterek, bu durumun kabul edilemez olduğunu dile getirdiklerini aktardı.
TÜİK'E ŞEFFALIK ÖNERİSİ
TÜİK'in açıkladığı verilere dönük eleştirilerini sunduklarını belirten Karatepe, "Verilerin şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyledik. Enflasyon sepetindeki mal ve hizmetlerin fiyatlarının yayımlanma gerektiğini söyleyerek mahkeme kararını dikkatlerine sunduk. 'TÜİK verilerine yönelik şüphelerin ortadan kalkmasını istiyorsanız bağımsız bir 'danışma kurulu' ya da 'hakem kurulu' gibi akademisyenlerden, konunun uzmanlarından bir heyet oluşturup bunlar TÜİK verilerini şeffaf bir şekilde incelesinler ve tereddütlerin ortadan kalkması için yardımcı olsunlar' dedik" şeklinde aktardı.
"YURT DIŞI HARÇLARI İÇİN SOMUT BİR YANIT ALAMADIK"
Yurt dışı çıkış harçlarına yönelik de açıklama yapan Karatepe, "Yurt dışı harcının alınmaması gerektiğini söyledik ama somut bir yanıt alamadık. Tasarıyla ilgili çalışmayı henüz tamamlamadıklarını sanıyorum" dedi.