CHP'li Karaca'dan Numan Kurtulmuş'a Cindoruk tavsiyesi! Tutanak skandalını açıkladı

Türk milletinin iradesinin tecelli ettiği yer olan TBMM'de tutanakların nasıl silindiğini CHP'li Gülizar Biçer Karaca anlattı. Karaca, böyle bir duruma hazırlık olduğunu bildirerek aldığı kayıtlar sayesinde tutanakları kayıtlara geçirtti. "Böyle bir şey gerçekten büyük bir ayıptır" diyen Karaca, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a Hüsamettin Cindoruk tavsiyesi verdi.

CHP’li TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, 23 Nisan'daki tutanak kriziyle ilgili olarak Halk TVde İsmail Küçükkaya’ya konuştu. Karaca, Gezi davası hükümlüsü Can Atalay’ın milletvekilliğiyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararını Meclis’te okuttuktan sonra yaşanan süreci detaylarıyla anlattı.

Karaca, daha önce de Saadet Partisi Milletvekili Hasan Bitmez’in vefat ettiği gün tutanaklarla ilgili tartışmalar yaşandığını hatırlatarak o günden itibaren Meclis birleşimlerine dair tutanakları sistematik olarak topladığını belirtti:

  • “Bizzat şahitlik ettim ve o tutanakları o günden bu yana Meclis’te, kürsüde nöbetçi olduğum haftaki tüm birleşim ve oturumların tutanakları yayınlanır yayınlanmaz yardımcılarıma, danışman arkadaşlarıma aldırtıyordum.”

Karaca, Can Atalay kararını okuttuğu gün de benzer şekilde hareket ettiğini söyledi:

  • “Kararın okunur okunmaz tutanakları almalarını istedim kendilerinden. Neyse, kararı okudum, yukarıya çıktım. Bir 10-15 dakika sonra beni aradılar, basın. Dediler ki: ‘Başkanım, sizin tutanak şeyi silindi, yani yok okumanız.’”

Durumu hemen Tutanak Hizmetleri’ne sorduğunu anlatan Karaca,“Tutanaklar silindi. Önce yayınlandı, tutanak.” dedi.

"BAŞKANVEKİLİ OLARAK TUTANAKLARI KORUMAK İÇİN TEDBİR ALIYORUM"

Karaca, bu durumun demokratik hukuk devleti açısından kabul edilemez olduğunu vurguladı:

  • “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili, yönettiği oturumlardaki tutanakların anayasal güvencesini korumak için tedbir almak zorunda kalıyor. Böyle bir şey gerçekten büyük bir ayıptır.”

MECLİS TARİHİNDE OLMAYAN DİPNOT UYGULAMASI

Tutanakların yeniden yayınlanmayacağının anlaşılması üzerine yazılı başvuru yaptığını anlatan Karaca, Meclis tarihinde görülmemiş bir uygulamayla karşılaştığını söyledi:

  • “Dediler ki: ‘Dipnot.’ Metni, benim elimde ham tutanak olunca aynen yayınlamak zorunda kaldılar. Dipnotta dediler ki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde o işte bu kısım iç tüzüğe aykırıdır.”

Karaca, bu müdahaleye karşı CHP’li katip üye Sibel Suiçmez, grup başkanvekili Murat Emir ve kendi imzasıyla Meclis Genel Sekreterliği’ne dilekçe verdiklerini belirtti:

  • “Bu tutanaklara müdahaledir. Anayasanın 94 ve 95. maddesinde belirlenen Meclis Başkanlık Divanı’nın yetki aşımıdır. O nedenle bu tutanaktaki dipnotu sileceksiniz. Silmenizi talep ediyoruz.”

Karaca, söz konusu dipnotun henüz silinmediğini söyledi.

KURTULMUŞ'A CİNDORUK TAVSİYESİ


Karaca, yetki tartışmalarına da yanıt verdi. Karaca, Numan Kurtulmuş'un TBMM Başkanlığı makamını şahsi üzerine alıp 'tek adamlık' olarak yorumladığını söyledi. Karaca, hukuken Kurtulmuş'un dediği iddialar doğruysa tüm oturumları kendisinin açması gerektiğini söyledi.

Karaca, Atalay kararının okutmasının iç tüzüğe uygun olduğunu belirtip Kurtulmuş'a da şu tavsiyeyi verdi:

  • Geçmişte Sayın Hüsamettin Cindoruk meclis başkanı iken, fezleke, dokunulmazlık fezlekesini iade etti diye bir yazı vardır. O yazıyı ben tarafsız bir meclis başkanı olarak göreve devam edecekse Sayın Numan Kurtulmuş'a da hatırlatmak istiyorum. O nedenle tarafsız meclis başkanı işte Hüsamettin Cindoruk'un anayasaya aykırı bir şekilde gelen fezlekeyi hiç gündeme almadan iade ettiği tavırdır.

Karaca, 23 Nisan'da TİP'in seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay'ın cezaevinden çıkıp Meclis'te göreve başlamasına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararını okutmuştu. Karaca'nın kararı okutmasını AKP, 'korsan eylem' olarak tanımlarken TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da iç tüzüğe aykırı olduğunu iddia etmişti.

Siyaset Haberleri