CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu kurultayda delegelerin karşısına yeni tüzük önerisiyle çıkacak.
İlçe ve il kongrelerinin tamamlanmasından sonra toplanacak olan kurultayda önce Kılıçdaroğlu ve şu anda çalışmalarını sürdüren tüzük komisyonunun hazırlayacağı yeni tüzük oylanacak.
Delegelerden onay alırsa seçimli kurultay yeni tüzüğe göre yapılacak.
Kılıçdaroğlu, kamuoyuna verdiği CHP’de yenilenme ve değişim sözünü parti içi demokrasi hamlesiyle yerine getirecek.
Yeni tüzükte parti üyeleri doğrudan karar verici olacaklar. Genel başkan adaylarının belirlenmesinde, milletvekili, ilçe ve il başkanları ve yönetimlerinin seçilmesinde doğrudan üyeler oy kullanacak.
CHP’de, aday seçimlerinde partiyle aktif bağı olmayan, aidatını ödemeyen ve “pasif üye” olarak tanımlanan üyelerin değil, parti faaliyetlerine katılan, aidatını düzenli ödeyen ve “aktif üye” olarak tanımlananların oy kullanması tartışması da bir karara bağlanmış görünüyor.
Tüzük çalışmalarını yürüten komisyon üyeleri “aktif üye” “pasif üye“ yerine “aidatını ödeyen üye” tanımını benimsemiş görünüyor.
CHP’de yeni tüzük çalışmalarını Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre başkanlığında 8 kişilik bir komisyon yürütüyor.
Emre dünkü sohbetimizde çok geniş kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini ve ortaya çıkacak yeni tüzüğün devrim niteliğinde olacağını kaydetti.
Emre, yeni tüzük çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“8 kişilik bir komisyon olarak çalışıyoruz. Komisyonumuz daha önce tüzük çalışmalarına katılmış isimlerden oluşuyor. Ayrıca Kadın Kolları Başkan Yardımcısı ile Gençlik Kolları Başkan Yardımcımız da komisyonda yer alıyor. Çok detaylı bir inceleme yürüttük. 16 ülkeyi mercek altına aldık. Özellikle sosyal demokrat partilerin tüzüklerini inceledik. Siyasal sistemleri araştırdık. Hatta demokratik bulmadığımız ülkelerdeki parti tüzüklerini bile olumsuzlukları saptamak açısından irdeledik. Rusya’yı, İran’ı bile inceledik. Sadece Türkiye’ye değil bütün demokratik ülkelere örnek olacak bir tüzük oluşturmaya çalışıyoruz.”
Emre, tüzük çalışmasını katılımcı bir anlayışla sürdürdüklerini vurgulayarak şu bilgileri de paylaştı:
“Tüzük çalışmalarına başlayınca 1 milyon 300 bin üyemize SMS mesajıyla ulaştık ve tüzük konusundaki önerilerini istedik. Bugün kadar 10 bin üyemiz görüşlerini ilettiler. Ayrıca açtığımız bir siteye de isteyenlerin görüşlerini gönderebileceklerini de ilettik. Sitemize de görüşler geliyor. Belli bir sayıya ulaştıkça önerileri gruplandırıp, raporladık ve zaman zaman Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’na sunumlar yaptık, değerlendirmelerini aldık. Bu süreç devam ediyor. Eski Parti Meclisi üyelerimize, eski milletvekillerimize, mevcut Parti Meclisi üyeleri ve milletvekilleriyle de görüşlerini almak üzere temas kurduk. 10 Eylül’e kadar görüşlerini bildirmelerini istedik.
Programımıza göre tüzükle ilgili görüşlerin toplanması 10 Eylül’de bitecek ve yeni tüzüğümüz şekillenecek. Yeni tüzük çalışmamızın temel amacı parti içi demokrasiye örnek olacak şekilde hayata geçirmek. Bu sağlamak için Siyasi Partiler Kanunu’nun sınırlamalarını bile zorlayacak derecede demokratik bir tüzük ortaya çıkaracağız.”
Türk siyasetinin temel sorunlarından biri parti içi demokrasinin çalışmaması. Bu nedenle CHP’nin yeni demokratik tüzük çalışması büyük önem taşıyor.
CHP’nin parti içi demokrasi konusunda bir devrim yapması gerektiğini bu köşede birkaç kez dillendirmiştim.
CHP bu konuda diğer partilere örnek olmalıdır.
Umalım diğer partiler de parti içi demokrasi konusunda CHP’yi izlerler.
Siyasette değişimin önkoşulu partilerin demokratik mekanizmaya sahip olmalarıdır.