CHP Grup Başkanvekilleri Murat Emir, Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır tarafından hazırlanan, "Sırpların, 11 Temmuz 1995 Tarihinde Bosna-Hersek'in Srebrenitsa Kentinde Yaptıkları Katliamın 'Soykırım' Olarak Tanınması ve Her Yılın 11 Temmuz Gününün 'Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü' Olarak Kabul Edilmesine Dair Kanun Teklifi" bugün meclise sunuldu.
"SOYKIRIMI İNKAR EDENLER KINANSIN"
Teklifte Birleşmiş Milletlerin katliamı soykırım olarak ilan etmesine değinilirken, gelecekte benzer olayların yaşanmaması için soykırımın okullarda ders olarak işlenmesi gerektiği vurgulandı.
Teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
"Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1995'te Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde yaklaşık 8 binden fazla Bosnalı Müslüman erkek ve çocuğun katledildiği 11 Temmuz'u 'Soykırımı Düşünme ve Anma Günü' ilan etti. BM Genel Kurulunda kabul edilen kararda, soykırımı inkar edenlerin kınanması, savaş, soykırım ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle uluslararası mahkemeler tarafından suçlanan kişileri yücelten eylemlerin kınanması, soykırımın inkarı, çarpıtılması ve gelecekte benzer olayların yaşanmasını önlemek için konunun eğitim sistemlerinde ders olarak işlenmesi öneriliyor. Kanun teklifimizle Sırpların, 11 Temmuz 1995 tarihinde 8 binden fazla insanı katlederek toplu mezarlara gömmelerinin bir soykırım olduğunun TBMM tarafından da ilan edilmesi ve Sırpların katlettiği Müslümanları anmak amacıyla her yıl 11 Temmuz gününün 'Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü' olarak kabul edilmesi amaçlanmaktadır."
ÖZGÜR ÖZEL 'MEMNUNİYET DUYDUM' DEMİŞTİ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de BM'nin soykırım ilanına sosyal medya üzerinden yanıt vererek memnuniyetini dile getirmişti.
Paylaşımda, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 11 Temmuz 1995'te yaşananları "soykırım" olarak nitelendirerek, 11 Temmuz'u Srebrenica Soykırımını Anma Günü olarak ilan etmesinden büyük memnuniyet duydum. Aliya İzzetbegovic'in de söylediği gibi; 'Unutulan soykırım tekrarlanır." ifadelerine yer verildi.