Cemal Enginyurt ile Salih Uzun Demokrat Parti'den istifa etti

Cemal Enginyurt ile Salih Uzun Demokrat Parti'den istifa etti
Demokrat Parti'deki Kurultay'a tepki gösteren İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ile İzmir Milletvekili Salih Uzun, partiden istifa etti

Genel seçimde CHP'nin listelerinden gidip milletvekili olan İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ile İzmir Milletvekili Salih Uzun, Demokrat Parti'den istifa etti.

Enginyurt ve Uzun'un istifa edeceğini ilk Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz duyurmuştu.

Demokrat Parti'deki Kurultay'da kriz çıkmıştı. İlkay Aksoy'un genel başkanlık adaylığı kabul edilmemişti.

Salih Uzun zehir zemberek açıklamalarda bulunmuştu. Uzun, Demokrat Parti'nin Mehmet Ağar'ın güdümünde olduğunu iddia etmişti.

"BAŞKANI KİBAR BİR ŞEKİLDE UYARDIK RİCA ETTİK"

Enginyurt, X hesabından istifa hakkında video yayumladı. Enginyurt şunları ifade etti:

  • "Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar, merkez bir oluşumun şart olduğunu gösterdi. Bu maksattan hareketle Demokrat Parti'de 2025 Mart ayında kongre yapılması için karar alınmıştı.
  • Kongreye kadar merkez sağı toparlamak için Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve başka partilerde siyaset yapan insanların bir araya gelmesiyle bir merkez oluşturalım istedik.
  • Fakat aniden Demokrat Parti kongre kararı aldı. 17 Kasım'da kongre yaptı. Biz Sayın Genel Başkanı kibar bir şekilde uyardık, rica ettik.
  • Dedik ki: "Bu ani kongre kararının Demokrat Parti'ye bir faydası olmaz. Aynı tas aynı hamam gidecekse Demokrat Parti büyümez. İki yıl önce 10.000 kişiyle Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda kongre yaparken, şimdi bir otel salonunda kongre Demokrat Parti'ye yakışmaz. Kongre büyümek demektir. Kongre düğün demektir, bayram demektir. Gelin bunu 2025 Mart'ta yapalım ve her kesimden insanı davet edelim." dedik
  • Ama teklifimiz kabul görmedi. Israrla kongre yapılmak için gayret gösterildi ve kongre gerçekleşti. Bu saatten sonra Demokrat Parti'de düşüncemizin kabul görmediği, mücadelemizin takdir edilmediği anlayışından hareketle bulunamayacağımızı gördüm.
  • Tekrar söylüyorum, Demokrat Parti tabanı ile güzel dostluklar kurduk. Sayın Genel Başkan Gültekin Uysal beyefendi kişiliği ile takdir ettiğim bir kardeşimdir.
  • Kendisine ve bütün Demokrat Partililere 4 yıl boyunca bana gösterdikleri alaka dolayısıyla teşekkür ediyorum. Ben, benden yana bütün haklarımı helal ediyorum. Ama bugün itibariyle Demokrat Parti'den istifa ediyorum. Milletimin sesi olmaya devam edeceğim.
  • Cesur yürek olmaya devam edeceğim. Atatürk ilke ve inkılaplarını, laik ve demokratik cumhuriyeti savunmaya devam edeceğim. Emekliyi, işçiyi, köylüyü, çiftçiyi, kadınları, gençleri, her kesimi savunmaya devam edeceğim. Nerede sesini duyurmak isteyen insanımız varsa onun yanında olacağım.
  • Ve en önemlisi sarı saçlı mavi gözlü dev adam Mustafa Kemal Atatürk'ün yolunda gidecek, onun yolunda gidenlerle birlikte olmaya devam edeceğim. Bu cumhuriyet Atatürk tarafından bize emanet bırakılmışsa, cumhuriyeti kanımızın son damlasına kadar savunacağız.
  • Tekrar ifade ediyorum, Demokrat Parti'de görev aldığım süre içerisinde kime hakkım geçmişse haklarımı helal ediyor ve istifa ediyorum. Yüce Türk milletine ve değerli kamuoyuna arz ederim. Saygılarımla.

"MERKEZ SİYASETİN ADRESİ OLAMADI"

Salih Uzun'dan X hesabından istifasını açıklayan bir yazı paylaştı. Uzun şunları dile getirdi:

"33 yıl önce, henüz Mülkiye'de öğrenci iken, girişinde "Anavatan Partisi Genel Merkezi" yazan kapıdan içeriye adım attığım ilk günden bugüne kadar, oraya veda etmek zorunda kalacağımı hiç düşünmemiştim. Çünkü o gün Türkiye'nin demokratik birikiminin mihenk taşı ve tarihsel çatısı olan o kapı, benim için her zaman bir binadan çok daha fazlası idi. Dün üzerinde Anavatan Partisi, şimdiyse Demokrat Parti yazıyorsa, merkez sağı birleştirmek için kat edilen uzun ve meşakkatli yolun sonucudur.

Anavatan Partisi'nin son Genel Başkanı sıfatıyla yaptığım son konuşmada, merkez sağ siyasetin Türkiye'nin çimentosu ve sağduyu hareketi olduğunu söylemiştim. Bu umut ve inançla Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi'ni tek çatı altında birleştirmiştik. Aynı iddiayı 2022 yılındaki kurultayda da tekrarlamıştım. Siyasete baktığım yeri özetleyen o sözler hem bir temenni hem de bir uyarı idi. Üzülerek görüyorum ki geldiğimiz noktada ne temennilere kulak asılmış ne de uyarılara dikkat edilmiştir. Merkez siyasetin tarihsel adresi olma sorumluluğuna uygun davranılmamıştır.

Sözün kısası, genel başkanlığa kadar her kademede görev yaptığım partime veda ediyorum. 33 yıl önce girdiğim o binadan, ihtiyacımız olan çatıyı inşa etmek üzere ayrılıyorum. O bina içerisinde yapmaya çalışıp yapamadıklarımı, dışarıda yapmak için bu kararı alıyorum.

Çünkü Türkiye'nin geleceği, uçlara savrulan siyasi yaklaşımların insafina bırakılmamalıdır. Devlet ile toplum arasında yıkılmış olan köprüler acil olarak tamir edilmelidir. Cumhuriyet tüm kurumları ile derhal ayağa kaldırılmalıdır"

Siyaset Haberleri