Can Atalay TBMM Başkanı Kurtulmuş'a faks çekti

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) seçilmiş vekili Can Atalay, hakkındaki Anayasa kararını hatırlatıp özlük haklarının iadesini istedi.

Yargıtay, normlar hiyerarşisini umursamayıp Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay hakkındaki kararlarını kabul etmedi. AKP iktidarı da Yargıtay'ın skandal kararını TBMM'de okutulmasını sağladı. Atalay'ın vekilliği düştüğü iddia edildi.

CHP'nin AYM başvurusu ile verilen kararda Atalay'ın vekilliğinin düşmediği, kararın yok hükmünde olduğuna karar verildi.

AYM'nin tarihi kararının ardından Can Atalay, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a faks çekti. X hesabından Kurtulmuş'a faks çektiğini duyuran Atalay, gönderdiği metni de paylaştı. Metin şöyle:

Türkiye Büyük Millet Meclisi
Sayın Başkanlığına

Anayasa Mahkemesinin 25.10.2023 günlü (Başvuru No: 2023 /53898) ve 21.12.2023 günlü (Başvuru No: 2023/9974) kararları ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği haklarımın ihlâl edildiğine karar verilmiştir.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesinin sözü geçen 21.12.2023 günlü kararında Anayasa’nın 148. Maddesinde düzenlenen bireysel başvuru hakkımın da ihlâl edildiğine karar verilmiştir.

Her iki kararda da tespit edilen hak ihlâllerinin ortada kaldırılmasına yönelik olarak kararın bir örneğinin başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi hüküm altına alınmıştır.

Anayasa Mahkemesi, 01.08.2024 günlü Resmî Gazete’de yayınlanan kararı ile (22.02.2024 gün, 2024/43 Esas ve 2024/65 karar) Milletvekilliğinin fiili durum yaratılarak düşürülmeye çalışıldığını bu hususun yok hükmünde olduğunu tespit ederek, “hukuken var olmayan işlem ile ilgili karar verilmesine” yer olmadığına hükmetmiştir.

Anayasa Mahkemesinin sözü edilen son kararında hakkımda “kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararının varlığını sürdürdüğünün kabulü de mümkün değildir” saptamasını, önemle dikkatinize sunmak isterim.

Özetle, açıklanan bu nedenlerle, TBMM’nin itibarının ve hukukunun daha fazla zarar görmemesi için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını, Anayasa Mahkemesinin açık kararları doğrultusunda öncelikle özlük haklarımın iadesi ve tesisi için gerekli tüm işlemlerin gerçekleştirilmesini Anayasa’nın 2., 138., 153., 158. maddeleri uyarınca talep ederim.

Saygılarımla

Şerafettin Can Atalay
Seçilmiş Hatay Milletvekili
Marmara (Silivri) Cezaevi, A47
6 Ağustos 2024

Siyaset Haberleri