Halk TV programcısı ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, "OYAK’ta neler oluyor!" başlıklı köşesinde önemli noktalara değindi. Terkoğlu, OYAK’ın kuruluşundan bugüne kadar geçen süreci, yaşanan tartışmaları ve son gelişmeleri detaylandırdı.
OYAK'IN BÜYÜMESİ VE TARTIŞMALAR
OYAK, 3 Ocak 1961 tarihinde kuruldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) görevli tüm personel zorunlu olarak OYAK üyesi oluyor. 475 bin civarında üyesi olan OYAK’ın, 97 bin emeklisi bulunuyor. Üye aileleri de dahil edilince 2 milyon kişiyi etkiliyor. OYAK’ın nasıl büyüdüğünü açıklayan Terkoğlu, “TSK personelinin maaşlarının yüzde 10’u OYAK üye aidatı olarak kesiliyor. Bu sermaye ile yatırım yapılıyor. OYAK; demir çelik, çimento, otomobil, gübre fabrikaları, gıda, turizm, finans gibi alanlara girerek dev oldu,” dedi.
OYAK’IN SON KARARI TEPKİ ÇEKTİ
25 Mayıs’ta yapılan 64. OYAK Genel Kurulu’nda, üyelerine topladığı sermayeden yüzde 77.1 nema vermeye karar verildi. Bu karar, binlerce OYAK üyesinin tepkisini çekti ve sosyal medyada başlayan tepkiler mahkemeye taşındı. Emekli askeri hâkim Ahmet Zeki Üçok, “OYAK; bugün Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, Anadolu Holding gibi Türkiye’nin en büyük holdingleriyle kıyaslanabilecek bir organizasyon. Ancak OYAK’ın 2023 yılında verdiği nema, diğer büyük holdinglerin kâr payı dağıtım oranlarının çok altında kaldı,” diye belirtti.
OYAK'TAN ELİNİZİ ÇEKİN
Üçok, “OYAK yönetimi, bizim 30 yıl uğraşıp biriktirdiğimiz rezervlerimizi bankaların fonlarına yatırsaydı bize verdiği nemanın dört beş katı gelir elde edecektik,” dedi. OYAK’ın kendi portföyü olan birinci hisse senedi fonunun son beş yıllık getirisi yüzde 1697 iken, OYAK’ın verdiği nemanın yüzde 946 olduğunu vurguladı. Üçok, siyasetin OYAK’a müdahale etmesinin OYAK’ın özerk yapısına zarar verdiğini belirterek, “Siyaset, alın terimizle kazandığımız paralarla kurulmuş OYAK’tan elini çekmeli,” dedi.
AMERİKA'DAN ALDIĞIM SBK TELEFONU
Terkoğlu, Halk TV’deki yayınına hazırlanırken Sezgin Baran Korkmaz’dan bir telefon aldığını belirtti. Korkmaz, Terkoğlu’nun önceki yazısında Yakup Süt ile ilgili yanlış bir bilgi verdiğini söyledi. Korkmaz, “Yakup Süt ile ilgili herhangi bir şikayetim yok. Yakup Süt, sadece hemşerim ve aile dostum,” dedi. Korkmaz, kendi şirket yöneticisinden şikayetçi olduğunu belirtti ve “Otomotiv şirketimin tasfiye edilerek ABD’ye borcumun ödenmesi gerekiyordu. Ancak şirketi yöneten atılan maillere rağmen gereğini yapmıyordu,” dedi.
SBK'DAN POLİSE TELEFON
Terkoğlu, olayın detaylarını araştırarak polis tutanağına ulaştığını belirtti. Tutanakta, SBK’nın Amerika’dan aradığını ve İstanbul’daki bazı şirketlerine mafya tarafından el konmaya çalışıldığını söylediği belirtildi. SBK, 280 milyon TL ve 25 aracına el konmaya çalışıldığını iddia etti. Terkoğlu, “SBK meselesi daha çok su kaldırır!” diyerek konunun hala belirsizlikler taşıdığını ifade etti.