Şimşek’in açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:
“Dünya geneline baktığımızda büyümenin düşük seyrettiği bir dönemdeyiz. Pandemi sonrası enflasyon yükselişe geçti. Merkez Bankaları gecikmeli de olsa buna tepki gösterdiler. Şu anda küresel finansal koşulları dünya genelinde sıkışık. Küresel ticarette daralma var, korumacılık var. Küresel arka plan bizim gibi ülkelere fon akışı anlamında çok destekleyici değil. Ancak hikayesi olan gelişmekte olan ülkeler için önümüzdeki dönemde olumlu yansımalar olacak Türkiye bu ülkelerden biri.
UZUN SÜRE KUR TUTULDU
Uzun süre kur tutuldu. Biz kuru serbest bıraktık. Hem rasyonel politikalardan bahsedeceksiniz hem de kuru tutacaksınız. Bu olmaz. Kur bırakılınca enflasyon geçişi yüksek seyretti. Çok ciddi ücret artışları oldu. Bunun da enflasyona etkisi oldu. Bizim bir kur tahminimiz ve hedefimiz olamaz.
3 YILIN SONUNDA HEDEFİMİZ ENFLASYONU TEK HANEYE DÜŞÜREBİLMEK
Enflasyonu tekrar makul ve tek haneli seviyelere getirecek bir program. Geçiş döneminden sonra çok daha güçlü şekilde bunun sonuçlarını göreceğiz. Birincil önceliğimiz fiyat istikrarıdır. 3 yılın sonunda hedefimiz enflasyonu tek haneye düşürebilmek. Geçmişte başardık yine başaracağız. Enflasyonda düşüş mali disiplinle birlikte gerçekleşecek.
Şunu net bir şekilde söyleyeyim; Türkiye rekabet gücünü artıracaksa verimlilik artışı için reform yapmamız lazım. Üretken alanlara yatırım yaparken, kaynakları daha verimli nasıl kullanabiliriz. Bunun için güçlü reformlar yapacağız. Hangi reformu hangi çeyrekler itibarıyla yapacağımızı ortaya koyduk. Yapısal reformları çok önemsiyorum. Çünkü gerçek anlamda kazanımlarımızı kalıcı haline getirecek şey yapısal reformdur.
Eleştiriler bizim için kıymetli, yol gösterici. Özellikle yapıcı eleştirileri çok kıymetli buluyorum. Enflasyon tahminlerinde ortaya çıkan değişiklik bizim resmi anlamımızla ortaya çıkan değişimlerdir. (OVP) mümkün olduğunca gerçekçi rakamları ortaya koyduk.
VERGİ REFORMLARI YAPACAĞIZ
Verginin tabana yayılması için vergi reformları yapacağız. Kredi genişlemesinin makul olması programımız açısında çok değerli. Gelirler bir başka boyutu, kredi genişlemesi bir başka boyutu. Biz enflasyonu tek haneye indireceksek tüketim ve geliri belli bir oranda tutmamız gerekiyor.
KREDİ KARTI VE KREDİLERE DÜZENLEME
1 Eylül itibariyle, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız.
2. 3. KONUT YA DA YAZLIK YERLERDE ALIMLARDA BU KREDİLERİ CİDDİ BİR ŞEKİLDE SINIRLAYACAĞIZ
Miktarsal sıkılaştırma denilen bir konsept var orada ilk adımı attık. Taşıt kredilerinde çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz. Birinci konut kredisinde bir sınırlamaya gitmeyeceğiz. Ama 2. 3. konut ya da yazlık yerlerde alımlarda bu kredileri ciddi bir şekilde sınırlayacağız, desteklemeyeceğiz.
BİZE ALAN TANIDI
Cumhurbaşkanımızın bize güveni tam. Kendisinin de onayıyla Merkez Bankası’nda yeni bir ekip kurduk. Bize alan tanıdı. Hukuk devleti anlamında da inanıyorum ki ileride önemli adımlar atılacak.
BAE’den yıl sonunda 8,5 milyar dolarlık tahvil ihracı gelecek
Programa kaynak arayışında ve Türkiye’ye yatırım arayışına girdiğimizde önce dost ülkeleri ziyaret ettik. Birleşik Arap Emirlikleri büyük bir teveccüh gösterdi ve 51 milyar dolara yakın bir program açıkladı. Bu programın önemli bir bileşeni deprem yaralarının sarılmasına yönelik, 8,5 milyar dolarlık tahvil ihracı gündemde. Ben inanıyorum ki bu sene sonundan önce 8,5 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleşecek.
KKM DEVAM EDECEK
KKM konusunda çok konuşmayı tercih etmiyorum. Finansal istikrarı tehdit edecek büyüklükte. Önceliğimiz rezerv biriktirmek. Bir stratejimiz var ama bu aşamada çok spekülatif açıklamalar yapmak istemiyorum. Her aşamada ciddi bir beyin fırtınası yapıyoruz. Çünkü çoklu sorun ve kısıt var. Sınamalar çok boyutlu, hem küresel hem yerel. KKM’yi tartışmayı çok istemiyorum. KKM bir realitedir ve bunu zamanla çıkış stratejisini ortaya koyacağız. Şu anda bütün mevduat sahipleri müsterih olsunlar önemli bir değişime gitmeyeceğiz. Lirayı cazip hale getirdiğimizde, istikrarı kalıcı haline getirdiğimizde, zaten vatandaşın portföy tercihine saygılıyız. KKM devam edecek.
KKM İÇİN DÖVİZ SATIŞI YAPIYORUZ
Kur rehimini hükümet belirler ama uygulama Merkez Bankası’ndadır piyasa müdahaleleri vs. Ben şeffaflıktan yanayım ama bir geçiş sürecindeyiz. Benim bildiğim TCMB başkanıyla konuştuğumda benim izlenimim şu; KKM’den dövize dönüşler var. Biz onlara dövizi arz etmek zorundayız. Bunu bir satış olarak algılayacaksanız evet bu anlamda bir rezerv satışı var. Ama kuru tutmak için satıştan bahsediyorsanız benim bildiğim öyle bir müdahale yok.
HEDEF ENFLASYONA GÖRE ZAM
Bir kere şunun altını çizmek istiyorum. Dedik ki çalışanları, emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz. Ama bu önümüzdeki dönemde çalışanlarımızın alım gücünü artırmanın tek yolu enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek. Kalıcı bir refah, büyüme ve istihdam için olmazsa olmaz ön koşul fiyat istikrarıdır. Bakın büyümeyi bir puan daha yükseltmek için ancak ve ancak verimlilik artışı ve fiyat istikrarıyla yaparız. Çalışanların alım gücünü enflasyonu düşürerek koruruz. Enflasyon yüksekken o ölçüde zam yapmak alım gücünü artırmıyor. Firmaların planlaması da zorlaşıyor. Enflasyonla mücadele topyekün tüm iş dünyasının sendikaların vatandaşların destek vermesi gereken bir programdır. Sabır ve kararlılıkla uygulanmalıdır. Bunun içinde bir takım maliyetler olacak, kolay olmayacak. Hiçbir kesimi enflasyona ezdirmeyeceğiz ama zaten memurlarla müzakereler yapıldı. En düşük emeklilerin durumu iyileştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanımızın bir talimatı oldu. Çalışmaları yapıyoruz.
Memur maaşlarını ortalama yüzde 108 artırmışız. Asgari ücret reel olarak yüzde 198 artmış. Bakın en düşük emekli maaşı, SSK emekli aylığı en düşük reel olarak yüzde 43 artmış. Bağ-Kur yüzde 138 artmış. Memur aylığı yüzde 26 reel olarak artmış. Hiçbir kesim enflasyona ezdirilmemiş.