CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel, ilk grup toplantısında “baba evinin” büyütülmesi çağrısında bulundu.
CHP’yi baba evi olarak gördüğünü vurgulayan Özel, özellikle gençlere seslenerek “Atatürk bu partiyi sizlere emanet etti, bu partiyi siz iktidar yapacaksınız” dedi.
Bu iki çağrı Özel’in CHP’yi nasıl büyüteceği ve yeniden umut haline getireceği üzerinde düşündüğü gösteriyor.
Kurultay öncesinde CHP tabanından, özellikle de gençlerden gelen en önemli mesaj “değişim olmazsa yerel seçimde sandığa gitmeyeceğiz” mesajıydı. Seçim yenilgisini CHP tabanında bir küskünlük, kırgınlık, yılgınlık yaratmıştı.
Özel de bunun farkında olduğu için ilk grup toplantısında “baba evine dönün” çağrısı yaptı.
Küskünler nasıl baba evine döner? CHP nasıl büyür?
Özel’in saptadığı gibi CHP’nin önce gençleri kazanması gerekiyor.
Bu nedenle Özel ve genel merkez yönetimi önce gençleri kazanmak için evlere girmeli. Partiyi her kademede gençlere teslim etmeli.
Özellikle gençlik kolları ve kadın kolları partiye üye kazandırmak amacıyla ev ev gezmeli.
CHP gibi Cumhuriyeti kurmuş bir partinin 1 milyon 300 bin civarında üyesi olması kabul edilemez. Bu sayının 10 milyonun çok üzerine çıkarılması gerekir.
Bunun için de üyelerin karar süreçlerinde yer alması gereklidir.
Genel Başkan ve Genel Merkez’le taban arasında güçlü bir bağ kurulmasının yolu kararı üyelerin vermesidir. Bu da her kademede ön seçim yapılmasını gerektirir.
Ön seçimle üyeler, özellikle gençler ve kadınlar etkili olduklarını görürlerse örgütü büyütür ve güçlendirirler.
Bir önceki Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da yeni Genel Başkan Özgür Özel de bu eksikliğin farkında olarak kurultayda daha demokratik bir tüzük ve her kademede önseçim sözü verdiler.
Özel ve yeni genel merkezin bu sözü yerine getirmesi partide heyecan ve umut yaratır; üyeleri, özellikle gençleri ve kadınları heyecanlandırır.
Baba evini büyütmenin bir gereği de kurultay çekişmesini, küskünlükleri, kırgınlıkları geride bırakmaktır.
Örneğin kurultayda kimi desteklediğine bakılmaksızın başarılı belediye başkanlarının yeniden aday gösterilmesidir. Böyle olursa kurultayda ikiye bölünen delegeler ve taban yeniden birleşir ve parti güçlenir.
Yeni yönetim kurultay sonrası süreçte hizipçiliğe, ekipçiliğe meydan vermemelidir.
Özel, CHP’nin yeni lideri olarak sendikalarla, meslek kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla iç içe bir çalışma yürütmelidir.
Bu kurumlarla yürüteceği yakın çalışma sonucunda çalışanlara, emeklilere, yoksullara, küçük esnafa, çiftçiye yönelik somut, uygulanabilir projeler ortaya koymalıdır.
Bir önceki genel başkan Kılıçdaroğlu’nun da önümüzdeki süreçte bu konularda çalışma yürüteceği bilgisi var.
Kılıçdaroğlu’nun; yoksullukla, sosyal adaletsizlikle, işsizlikle mücadele etmek için kurulmuş bir vakfın sorumluluğunu alıp, vakfın CHP Genel Merkezi’ne yakın olan Mustafa Kemal mahallesindeki merkezinde çalışmaya başlayacağı gelen bilgiler arasında.
Kılıçdaroğlu, siyasete girmeden önce tüketici haklarını korumak, vatandaşın vergisinin nasıl harcandığını denetlemek amacıyla kurulmuş derneklerde çalışmıştı.
Bu alandaki çalışmalarıyla CHP’nin yeni yönetimine projeler önerebilir.
CHP’nin yeniden umut olabilmesi için örgütünü büyütmesi, gençleri, kadınları partiye katması ve karar süreçlerini demokratikleştirmesi gerekir.
Özel’in ilk büyük sınavı 31 Mart’taki yerel seçimler olacak. CHP’nin bu seçimde, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerdeki belediye başkanlıklarını koruması çok önemli. Bunun yolu, sadece CHP’yi büyütmekten değil ittifak stratejisini de çok iyi kurgulamaktan geçiyor.
Özel ve ekibinin İYİ Parti’den başlayarak HEDEP dahil muhalefet partileriyle zaman yitirmeden sonuç alıcı temaslar kurması gerekir.