Aynı Gün İki Kentte Binlerce Kişi İktidara İtiraz İçin Sokaklarda

Bir tarafta, AKP'nin sahiplendirilmeyen sokak hayvanlarının uyutulmasını öngören yasa tasarısına karşı çıkan hayvanseverler, diğer tarafta ise, çay üreticilerinin geçim sıkıntılarını dile getirmek amacıyla yaptığı çay mitingi. Aynı gün iki miting de binlerce insan seslerini duyurmak için meydanları doldurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan ve Meclis'e sunulan 'uyutma' adı altında katliam öngören Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişikliklere yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor.

AKP'nin sokak hayvanlarıyla ilgili yeni düzenleme çalışmaları, geniş çapta toplumsal tepkilere yol açtı. Birçok şehirden de katılımın sağlandığı Yenikapı'da düzenlenen mitingde hayvanseverler sokak köpekleri için bir araya geldi.

Türkiye'de sokak hayvanları için alınması beklenen yeni kararlara göre, 30 gün içinde sahiplenilmeyen hayvanlar iğneyle uyutulacak. Başıboş köpekler, site ilanlarıyla sahiplendirilmeye çalışılacak ve sahiplendirilen hayvanlar çip takılarak izlenecek. Uygulama, ilk olarak saldırgan köpekler üzerinde başlayacak.

RİZE'DE ÇAY MİTİNGİ

CHP, çay üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Rize'de Çay Mitingi düzenliyor.

Rize'de düzenlenen çay mitinginde, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda çay üreticileriyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel konuşma yaptı.

"Çay üreticisinin geçim derdi, bizim derdimizdir" diyen CHP, çay üreticilerinin sorunlarının çözümü için bir araya geldi.

Özgür Özel'in konuşmasındaki satır başları şöyle:

''Çayda fiyat açıklandığı günden itibaren Rize'de büyük bir moral bozukluğu, yükselen bir tansiyon var. Biz yerel seçimlerde şunu söylemiştik. Milletin gündeminde olmayan hiçbir konu CHP'nin gündeminde olmayacak. Ama milletin gündeminde ne varsa o bizim gündemimizde olacak. Eğer sonuç alamazsak sokaklar, meydanlar bizimdir.'' açıklamasında bulundu.

Özel, “17 liralık yaş çay alım fiyatını kabul etmiyoruz, reddediyoruz” diyerek tepki gösterdi.

ERDOĞAN'IN MEMLEKETİNDEN SESLENDİ

''Birileri siyasetteki normalleşmeden rahatsızlık duyup eski tartışmalı gündemi geri getirmek istiyor. Ama normalleşme vatandaşın sorununu görmemek değildir aksine normalleşme hem müzakere hem de mücadele etmek gerektiğinde eylem de yapmaktır.

Buradan sayın Erdoğan'a kendi memleketinde onunla kavga etmenin ne bana ne kendisine ne de Rize'ye faydası var. Ancak ben buradan Erdoğan'a kendi memleketinden AK Partili, MHP'li, İYİ Partili her görüşten hemşehrisinin sesini duyurmaya, çay üreticisinin sesini duyurmaya geldim.

Son yıllar da tarım ülkesi olma özelliğini kaybetme üzüntüsü yaşıyoruz. Bizim ülkemizde her yıl Trakya kadar ekili toprak, AKP hükümeti boyunca bu topraklar boş kaldı, kaybedildi. Bu sebeple çiftçinin haklarını korurken Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir" sözünü hiç unutmuyoruz.

''ÇİFTÇİMİZİN BANKA BORÇLARI TAMAMEN SİLİNMELİ''

Çiftçilerimize neleri önerdiğimizi söylemeliyim çünkü CHP sorunu sadece söyleyen değil çözümlerini anlatan, öneriler sunan bir partidir. Çiftçilerimizin sorunlarını çözmek için önce kanuna uyacağız. 2006'da çıkan kanuna uyulmuyor. Sulamada kullanılan elektrik borçları hemen ürün satılınca ödenebilmeli. Çiftçimizin banka borçları tamamen silinmeli, bir kereye mahsus kredi borçlarının faizi silinmeli ana para 5 yıla bölünmelidir. Çiftçinin elinde kalan ürünler devlet tarafından mutlaka alınmalı.

''AÇIKLAYIN BAKIN KASKETLER NASIL YERE ÇALINIYOR''

Çaya gelince; CHP'nin bugün Rize meydanında yapmış olduğu bu miting 100 yıllık bir yürüyüşün geldiği noktadır. 100 yıldır buralarda çay tarımı yapılmaktadır. Üzümün çoğu ihraç ediliyor, fındıkta. Sadece çay ithalatını denetleyerek, sınırlandırarak kaçak çaya engel olunarak sizin sıkıntılarınız çözülebilir. Biliyorsunuz çay fiyatı açıklandı. Senelerce tütün fiyatı Manisa'da açıklanırdı, üretici beğenirse kasketi havaya atardı. Beğenmezse yere atardı. Şimdi gelin açıklayın bakalım çay fiyatını, açıklamayan hükümetten Cumhurbaşkanı olur mu? Neden tweet atarak açıklıyorsunuz. Gelin Rizeliye açıklayın bakın kasketler nasıl yere çalınıyor. 17 lira çay fiyatını açıklamaya utanıp tweet attırıyorlar.'' dedi.

ÖZEL, ÇAYKUR İŞÇİLERİNİN SORUNLARINA DEĞİNDİ

Kısaca önemli bir şey daha söyleyelim. Çaykur'da çalışan işçiler var. 11 bin çalışan işçi var. Çaykur işçileri artık 6 ay çalışıp 6 ay boş kalmak istemiyorlar. Çaykur işçileri enflasyon altında zam ala ala maaşlar eridi. Çaykur işçisi 20 yıl önce asgarinin dört buçuk ücreti alırken bugün bir buçuk asgari ücret geriledi. Çaykur işçisi asgari ücretin altında çalışıyor. İşçilerin kadro talebi var, kadrolarını verin. Onlar boş oturmak değil, kazanmak ve kazandırmak istiyorlar.

ÇAY ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM SUNDU

Üretici sorunu içi çay kanunu mutlaka çıkarmalıdır. Biz geçmişte sizin hemşehriniz İstanbul Milletvekilimiz Mehmet Bekaroğlu ile Tahsin Ocaklı'yla bir çay teklifi verdik. Teklife evet dediğini de işçinin de üreticinin de sorunu çözülüyor. Maalesef öneri AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Tahsin bey öneriyi bir daha verin. Buradan Sayın Erdoğan'a, Sayın Bahçeli'ye sesleniyoruz. Önergeyi vereceğiz, reddetmeyin, Rize'yi unutmayın. Çay üreticisine söz verilen banka promosyon ödemelerine derhal başlanmalı.

KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Yurda kaçak yollarla gelen çaylar engellenmeli. Buradan hatırlayalım, bir selam yollayalım. Ne diyordu Kemal Bey, "Kaçak çayları getireceğim, Rize meydanında yakacağım. CHP'yi iktidara taşıyacağız". Kaçak çayları getireceğiz, çayları yakmaya Kemal beyi de davet edeceğiz.

''ÇAYLARI YAKMAYA KEMAL BEYİ DE DAVET EDECEĞİZ''

Yurda kaçak yollarla gelen çaylar engellenmeli. Buradan hatırlayalım, bir selam yollayalım. Ne diyordu Kemal Bey, "Kaçak çayları getireceğim, Rize meydanında yakacağım. CHP'yi iktidara taşıyacağız". Kaçak çayları getireceğiz, çayları yakmaya Kemal beyi de davet edeceğiz.

'TÜRKİYE İTTİFAKI'NIN VERDİĞİ GÖREV VE SORUMLULUKLA BURAYA GELDİM'

Çay üreticisinin sesini duyurmaya geldiğini belirten Özel, "Buradan Sayın Erdoğan'a kendi memleketinde hakaret etmenin, tartışmanın, onunla kavga etmenin ne bana ne kendisine ne Rize'ye ne Türkiye'ye faydası var. Ancak buradan Sayın Erdoğan'a, kendi memleketinden AK Parti'li, MHP'li, CHP'li, İYİ Partili her görüşten hemşerisinin sesini duyurmaya, çay üreticisinin sesini duyurmaya geldim. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bugün burada bulunmamızın en önemli sebebi, 31 Mart'ta hep birlikte büyük bir başarı kazandığımız 'Türkiye İttifakı'nın bize yüklediği sorumluluktur. O yüzden 'Türkiye İttifakı'nın verdiği görev ve sorumlulukla buraya geldim. Karşımda sadece Cumhuriyet Halk Partililer yok, sadece CHP'liler değil; tüm görüşten Rizeliler buradalar. Doğu Karadenizliler buradalar. Burada Rize İttifakını görüyoruz, çay ittifakını görüyoruz. Elbette bir sorun varsa; oraya gitmek boynumuzun borcu. Ancak buraya sadece bir siyasi partinin lideri olarak değil; Atatürk’ün verdiği talimatla uzun yıllar çalışılıp, çay kanunu çıkarılıp, İsmet Paşa'nın emekleriyle ve Sayın babası Zihni Derin'in bu topraklara çayı kazandırmasıyla, 100 yıl önce çayı Rize'ye, Doğu Karadeniz'e kazandıran Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı olarak geldim" diye konuştu.

''ÇAY FİYATI EN AZ 25 TL OLMALI''

Bugün burada olan Rize'nin bütün demokratlarına teşekkür ediyorum. Artık çayın baş tacı olduğu günleri görmek istiyoruz. Artık yüzümüz gülsün, Rize'nin yüzü gülsün istiyoruz. Rize'deki AK Partililer, MHP'liler alın terinin partisi olmaz, alın terinin karşılığını vermek devletin boynunun borcudur. Çay üreticisi çayı 25 TL beklerken, 17 TL'ye mecbur bırakıldı.

Siyaset Haberleri