AYM'den DEM Parti Milletvekili İçin 'Hak İhlali' Kararı

AYM kötü muamele yasağının ihlal edildiğine kanaat getirerek DEM Parti Kars Milletvekili Koçyiğit’e 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

DEM Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit 2019 yılında HDP binasından çıkışın engellenmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Aynı yıl, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınmasının ardından Diyarbakır'da 15 gün süreyle eylemler yasaklandı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve aralarında Gülistan Kılıç Koçyiğit’in de bulunduğu HDP milletvekillerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binası önünde basın açıklaması yapması engellenmiş ve parti binasından çıkmak isteyen milletvekillerine polis müdahalede bulundu.

KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞI KARARI VERİLMİŞTİ

Müdahale sonrasında Koçyiğit hakkında düzenlenen adli muayene raporunda oksipital (boyun arka kısmı, ensenin üzeri) bölgesinde şişlik, sırtında ise ekimoz ve şişlikler tarif edildi. Bunun üzerine Koçyiğit, kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunmuş, ancak başsavcılık tarafından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Koçyiğit, kişisel özgürlük ve güvenliği hakkının ihlal edilmesi ve yaşadığı şiddet olayının etkili bir şekilde soruşturulmaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

DEM PARTİ'Lİ KOÇYİĞİT'E MANEVİ TAZMİNAT ÖDENECEK

Anayasa Mahkemesi, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine ve Koçyiğit’e 100 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Siyaset Haberleri