Aşırı Sağ 3 Ülkede Sola Kaybetti

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın yükselişi endişe yarattı. Kuzey Avrupa'da ise sol partiler sürpriz bir başarı elde etti.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri, birçok ülkede aşırı sağın yükselişiyle gündeme oturdu. Almanya, Fransa ve Avusturya’da aşırı sağ partiler büyük başarı elde etti.

AFD İKİNCİ SIRAYA YÜKSELDİ

6-9 Haziran’da 27 AB üyesinde düzenlenen seçimlerde Almanya’da AfD, iktidardaki Sosyal Demokratları geçip ikinci sıraya yerleşti. Fransa’da ise aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi ilk sırayı aldı. Bu gelişmenin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron erken seçim kararı aldı. Avusturya’da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekilliği kazandı ve birinci oldu.

HOLLANDA’DA BÜYÜK ÇIKIŞ

Hollanda’da da aşırı sağcı partiler büyük çıkış yakaladı. AP’deki aşırı sağcıların sandalye sayısı arttı. Özellikle sol partilerdeki gerileme dikkat çekti.

KUZEY AVRUPA’DA SOL GÜÇLENİYOR

Finlandiya, İsveç ve Danimarka’da ise sol partiler güçlendi. İngiliz Guardian gazetesi, bu üç ülkedeki seçim sonucunu, “Avrupa’da yükselen sağ karşısında sola umut” olarak değerlendirdi.

Finlandiya’da iktidardaki muhafazakar parti birinci sırayı aldı. Sol Koalisyon ise üç sandalye ile büyük bir çıkış yaptı. Danimarka’da Yeşiller ve Sosyal Demokratlar ilk iki sırayı paylaştı. İsveç’te sağ partiler büyük yara aldı.

"AVRUPA İÇİN UMUT IŞIĞI"

Avrupa Politikalar Merkezi Direktörü Marlene Wind, kuzey Avrupa’da sağ partilerin iktidarda olduğuna dikkat çekti. Wind, “İktidardayken destekleri azalıyor” dedi. İsveç’te Sol Parti üyesi Jonas Sjöstedt, seçimi “Avrupa için umut ışığı” olarak nitelendirdi.

Siyaset Haberleri