'Asgari Ücret' Çağrısına AKP'den Yanıt Geldi!

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK'in ortak bildirisi üzerine AKP Grup Başkan Vekili Abdullah Güler, asgari ücrete yönelik olarak "Ara zam çalışmamız yok. Böyle bir beklenti olmasın." açıklamasını yaptı. Güler ayrıca, emekli aylıklarının asgari ücret seviyesine çıkarılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Türk-İş Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenleyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), "İnsan onuruna yaraşır bir yaşam talep ediyoruz" başlığıyla ortak bir bildiri yayımladı.

Konfederasyonlar, ücretler üzerinden kesilen vergiler, enflasyon rakamları ve asgari ücret konularında işçilerin taleplerini içeren bir bildiri hazırlayarak kamuoyuyla paylaştı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, basın toplantısında, günümüzde karşı karşıya kalınan ekonomik tablonun geçmiş krizlerden farklı olduğunu belirterek, emeklilerin ve asgari ücretlilerin büyük zorluklar yaşadığını dile getirdi. Mevcut koşullar altında asgari ücretle bir hafta dahi geçinmenin mümkün olmadığını vurgulayan Atalay, "Asgari ücret fazladır" gibi iddiaların anlamsız olduğunu ve gerçeklerle bağdaşmadığını ifade etti.

"ASGARİ ÜCRET ACİLEN ARTIRILMALIDIR"

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise makro ekonomik göstergelere bakıldığında Türkiye'de emekçilerin, ücretlilerin milli gelirden aldıkları payın azaldığını söyledi. Arslan, Türkiye'de refahın adil paylaşımıyla ilgili olumsuz bir trendin yaşandığını ve asgari ücretin genel ücrete dönüştüğünü belirtti.

İşçi konfederasyonlarının ortak imzayla yayımladığı bildiri, hükümete yönelik taleplerini ve önerilerini içeren 10 başlıkta toplandı. "Asgari ücret acilen artırılmalıdır" başlığı altında, enflasyonun işçilerin kabul edebileceği bir durum olmadığı ve işçilerin enflasyonu düşürmek için fedakarlık yapmasının beklentisinin gerçekçi olmadığı vurgulandı.

AKP'DEN YANIT GELDİ

AKP Grup Başkan Vekili Abdullah Güler ise Temmuz ayında görüşülecek kanun teklifleri hakkında düzenlediği toplantıda, asgari ücrete zam yapmayacaklarını ve emekli aylıklarının asgari ücret seviyesine çıkarılmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Siyaset Haberleri